Součástka pouze ve schema

dotazy uživatelů k funkcím editoru schematu, náměty na jeho další rozšíření
Odpovědět
peldao
New member

Součástka pouze ve schema

Příspěvek od peldao »

Dobrý den,
mám takový problém. Udělám si nějaké schéma a když ho otevřu v layoutu, neobjeví se tam některé součástky a napíše to "Packages not found in the library :" a ty součástky co tam nejsou. Určitě by šlo najít jiné podobné součástky nebo si stáhnou další knihovny, ale nejde to vyřešit nějak rychleji než tímto zdlouhavým způsobem?
Děkuji za rady
Petr Horský
Member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Horský »

Dobrý den, základním problémem je, že v knihovně dodávané se schematickým editorem nemají všechny symboly předdefinováno jméno pouzdra. Některé z těchto symbolů navíc jsou míněny jako generické -- tak např. C může representovat všemožné kondenzátory, jejichž pouzdra se objemem liší o mnoho řádů a v knihovnách u editoru desky pochopitelně ani zdaleka nejsou všechna.

Nejsprávnější postup ovšem je zadávat jméno pouzdra korespondující s knihovnou, kterou užíváte v editoru desky, již při kreslení schematu. To si můžete podstatně usnadnit instalací prohlížeče pouzder (blíže zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75).
peldao
New member

Příspěvek od peldao »

Děkuji, velmi mi to pomohlo. Je to šikovná věc.
pavel
New member

Příspěvek od pavel »

Dobrý den. Měl by jsem dotaz ohledně pouzdra jež jsem v knihovnách nikde nenašel.
Chtěl jsem v zapojení použít relé jež je v knihovně a to pod označením RELEF4052-12. Ale bohužel jsme k němu nenalezl nikde matrici pouzdra. Asi nejlepší a nejrychlejší by byl nějaký způsob rychlého návrhu. Proto by mě zajímalo jakým nejrychlejším způsobem si pouzdro vytvořit, ale tak abych ho mohl použít-doplnit pod Package v editačním okénku SchematEditoru v Edit Component. Tímto by bylo stravitelné i pro Autorouter. Děkuji
Petr Horský
Member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Horský »

Dobrý den, dotaz by se spíše hodil k programu Layout (http://www.formica.cz/forum/viewforum.php?id=3), ale odpovím na něj zde, protože se příspěvky nedají jednoduše přesouvat.

Odpověď by mohla mít tři části:

1) Nové pouzdro si můžete vytvořit v editoru součástky programu Layout, do nějž se dostanete příkazem Place | Component | Create Package -- prostě jej tam "nakreslíte", přičemž místo pájecích bodů budete vkládat vývody (příkazem Place | Pin).

2) Pro vlastní pouzdra je výhodnější mít samostatný knihovní *.pcb soubor, do něhož budete jednotlivá pouzdra umisťovat jako součástky, pojmenované zvoleným názvem pouzdra.

3) Pro automatické vkládání pouzder na desku je tento knihovní soubor třeba zaregistrovat příkazem Library | Add File(s), pak uložit konfigurační soubor Layout.Cnf a znovu jej přenést tam, kde jej prohlížeč pouzder ze schematického editoru uvidí (viz též http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75).
pavel
New member

Příspěvek od pavel »

děkuji velmi o.k.
Odpovědět