Dobrý večer,

jakkoli jsem uživatelem Formiky 4.30 už mnoho let, s výjimkou tisku matric pro výrobu desek fotocestou jsem se nikdy nezabýval generováním podkladů pro profesionální výrobu plošných spojů. Po předchozí domluvě jsem posílal soubor .PCB do firmy MEV s komentářem z jakého a jak silného materiálu mají být desky vyrobeny, jaká má být tloušťka mědi, požadavek na prokovené otvory, nepájivou masku a případný potisk z obou stran. Nyní si uvědomuji, že přírava výroby dala ještě dost práce a napadají mne následující dotazy:

1. Když jsem si na laserové tiskárně vyráběl matrice pro výrobu desek fotocestou, volil jsem možnost Artwork Mirroring, aby potisk na fólii byl blíže desky s fotocitlivou vrstvou. Tato volba předpokládám není potřeba pro generování gerber kódu.

2. Myslím, že je potřeba sloučit vrstvy pro potisk 0+2 a 13+15. Nebo si s tím ve výrobě poradí?

3. Obrys desky pro frézování by asi měl být v samostatné vrstvě. Doposud jsem ho měl jen v jedné nebo dvou vrstvách, které byly součástí potisku. Nemělo by se pro frézování generovat spíše nějaké .dxf nebo je ten gerber O.K.?

4. Extenze souborů odpovídají číslování vrstev ve Formice. Je z toho pro výrobu jasné, která vrstva je která nebo je lépe je nějak přejmenovat (třeba bottom_silk, bottom_mask, bottom_Cu atd.)?

5. Když se generuje soubor pro vrtačku Excellon, je potřeba pomocí Pad Tools přiřadit otvorům průměry vrtáků. Automaticky z definice padů to asi nejde. Co když některý potřebný průměr chybí?

Děkuji za odpověď.

Jiří Černý