26

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Nemyslim ale jen o nahrazovani textu patricich soucastkam (pripustme vyjimku pro reference (resp.nazvy soucastek), kde to smysl nema), ale o vsech textech na desce. Dale, v prikladu jsem sice nastinil nahrazeni celeho textu, pokud by se neco takoveho ale delalo, tak nezaslouzilo by si to plnou podporu? Tedy i zmenu casti retezce?

Bylo by uz dnes, pri dnesnim beznem vykonu pocitacu realne nejak podstatneji zvetsit maximalni rozmer okenka pro vylevani? Napr. vyrobce desek PCB Benesov ma limit velikosti desek 300 x 500 mm, pocitam ze ostatni na tom budou podobne..

28

(4 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Bylo by mozne to nejak zahrnout do DXF.dll ? Potreboval bych to nejen kvuli obecnemu konfortu, ale i pro kolegy, kteri si z vykresu sami generuji dxf soubor..

29

(4 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Jestli dobře chápu tento text, měl by se v exportovaném souboru *.DXF objevit i otvor, nikoliv pouze měď kolem otvoru. Nevím proč, nevím od kdy, ale u ně se tak neděje, a teď jsme na to narazili. DXF.dll mám ten přiložený k verzi Layoutu 1109, používaný ve verzi 1109. V nastavení driveru je mj.i přepínač pro zahrnutí otvorů zašedlý. Dělám něco špatně? Lze zprovoznit export otvorů? (pokud nelze jinak, stačí křížek, obkreslení otvoru kolečkem vykresleným čarou, apod., jde hlavně o pozici, i když přesné rozměry otvorů by byly lepší).

30

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Teď jsem si například kreslil krabičku a její varianty, kde jsem potřeboval změnit asi 20 textů protože jsem měl okomentované jednotlivé výstupky, jak jsou v které části vysoké. To je jednou za čas. ??asto ale bych funkci využil v momentech, kdy dělám revizi desky. Dnes mám pro R, L, i C jedno pouzdro např.0805, jmenuje se RLC0805. Ale na starších deskách je totéž pouzdro zvl᚝ (R0805, L0805, C0805). Nebudu polemizovat, proč chci pouzdra sjednocovat, prostě to nutné je a na vysvětlování složité. Každopádně teď jdu v Layoutu do editace součástky, nechám označit nulové texty (velikost 0,0mm), změním na nenulové, R0805 přepíšu na RLC0805 a zas to všechno změním na nulový text a totéž u dvou zbývajících druhů. S novým příkazem bych prostě zadal "*0805" -> "RLC0805" a hotovo.
Názvy součástek - myslíte reference? Buď to lze přepínačem, nebo mít možnost Select / Qualify / Unselect /... na druhy textu, pokud jsou v layoutu nějak rozlišovány?

31

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

(patrně jsme to kdysi řešili v mailu jako námět, ale nemohu dohledat ani mail, ani výsledek debaty)
Nemohu se ani v menu dopátrat hromadné změny obsahu označených textů (ani na předpokládané trase Edit - Change, ani jinde), takže podávám jako námět..

32

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Nedavno jsem to zkousel, kdyz jsem potreboval nejake specificke zapnuti vrstev oproti tomu, co mam pod makry (ty jsem si udelal jeste nez vzniklo toto prepinani) a nechtelo se mi delat kvuli jednomu projektu dalsi makra, tak jsem si do toho docasne zobrazeni ukladal, ale obnoveni vcetne obnoveni pozice jsem ani nezkousel...
Jestli tim myslite, ze bych to mohl vyuzit pro rychly pohyb z jedne strany na druhou, tak to mozna pokud predem vim, kam vsude chci jit, ale kdyz se chci pohybovat libovolne, at uz s kolegou neco resime, nebo proste protoze se chci volne pohybovat vsude, tak mi toto bohuzel nepomuze...

33

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Tak pokud lze vyrezem posouvat plynule, jak pisete, tak by to bylo nejlepsi. Co se tyce rozbourani ciste pristupu klik-zvednu, klik-polozim, tak vsechny Vami navrhovane varianty mi prijdou hrozne komplikovane. Mozna by se hodily v pripadech, kdy bych potreboval delat neco ultra presne, ale zrovna pohyb vyrezu, si myslim, mezi precizni prace spise nepatri. Proto jsem zastancem varianty klik-tahnu-pustim, pripadne v kombinaci s jednou z moznosti posunout vyrez ciste pres klavesnici (Vase prvni moznost). Nevim, nerekl bych, ze by melo byt matouci, kdyby posun vyrezu byl resen jinym stylem. V rucnych aplikacich se to resi ruzne a pri prechodu mezi ruznymi programy me nikdy ani nedoslo, nevsiml jsem si, ze jsou nejake ruzne zpusoby. Proste nekdy a na neco je vyhodnejsi jeden, na neco jineho jiny zpusob, tudiz bych netrval na zachovani kli-klik metody za kazdou cenu, i za cenu horsiho ovladani posunu. Proste stisknout, posunout, pustit - prace s mysi je pri tom posunu rychla - okamzita, narozdil od posunu pres klavesnici, nebo predem nekam nastavovat kurzor a podobne veci. Casto se potrebuju co nejrychleji dostat na druhou stranu desky a resit to pres zoom je pri vetsim mnozstvi prvku o nervy. Ano, muzu si (pokud mam makro) vypnout vrstvy a pujde to rychleji, ale dulezite je pohodlne ovladani, nikoliv konzistence, nebo nejaka neustala zastupna reseni, kterych je tolik, ze se v tom dokaze pohybovat pouze velmi zkuseny uzivatel...

roszirit pocet parametru, radku, poli ci jak to nazvat u soucastek - momentalne mame moznost cokoliv napsat jen do Value a Note a obcas je to zoufale malo jak maximalni delkou stringu, tak by se hodilo mit vice samostatnych radku (aby se to dalo take ve vykresu nekam poskladat), cim vice, tim lepe, 3-4 by jich melo byt dostacujicich i s rezervou, pokud by to nebyl problem programatorsky. Tyto radky muzou byt pojmenovane uz univerzalne (User1, User2,...) nebo nekde v nastaveni by byla prijemna moznost tyto radky pojmenovat podle sebe. Casto narazime na to, ze potrebujeme vypsat nahrady, detailni pozadovane parametry, instrukce pro osazeni, atd., ktere se maji prenest do seznamu soucastek i na desku (do nasledne tvorby CSV pro storjove osazeni) a v nouzi nejvyssi pouzijeme i Component info (pokud se info tyka vsech stejnych soucastek), nebo jsem si vyrobil nouzovu komponentu Note, kde muzu vyuzit dalsi dva radky. Ale je to nouzovka a pri tvorbe osazovaciho seznamu to je proste komplikace.

Po vzoru Layoutu vylepsit alespon pohyb v textovem poli po celych slovech, pokud se drzi ctrl.

Pokud to neni prilis slozite, pri vkladani soucastky do vykresu (napr. Place - Component (mask)), kdy se zobrazi seznam nalezenych nazvu, zobrazovat krom vykresu schemat.znacky i vykres prirazenych pouzder (nevim jak slozite je vykreslit vedle sebe vsechna prirazena pouzdra, pripadne jimi po jednom nejak listovat).

Bylo by dobre mit moznost zobrazovat synonyma nazvu soucastek nikoliv jen abecedne, ale i v poradi, v jakem byly vkladany, tedy aby se i do .sch souboru zapisovaly tak, jak pribyly (a taky mit v editoru soucastky nejaky jednoduchy nastroj pro zmenu poradi synonym v seznamu; asi ne o moc slozitejsi, nez rucni preskladani otevrenim knihovniho souboru v poznamkovem bloku - podobne to uz leta funguje v pripade seznamu pouzder) - O co mi jde: mam napriklad svorku, ktera ma nekolik variant barev. V drtive vetsine pouzivame jednu barvu, kterou bych rad jako vychozi. jenze mezi synonymy neni diky abecednimu razeni na prvnim miste a proto musim pokazde jeste nastavovat variantu barvy. Coz si ne vzdy uvedomim a prusvih je na svete. Pridavat znaky, ktere mi to postavi na zacatek neni vhodne, generuji se z toho seznamy.

přidat možnost kopírovat do schránky Windows i v režimu editace symbolu součástky. Použito by to mohlo být samozřejmě jen v rámci editoru symbolu. Bohužel jsem si nenapsal případ, kdy jsem to potřeboval, je to tedy námět k promyšlení..

casto se stane, ze je nekde oznacen tak maly segment, ze ho nelze najit. Huste kreslene schema, vice listu, apod. Bylo by dobre mit moznost efektivne zobrazit mista, ktera jsou zvyraznena. Bud po vzoru Layoutu Zoom Marked, nebo jinak. Pan Horsky take navrhuje pouzit Jump To / First marked a nasledne Next Marked, ktere je v Layoutu. Jsem pro to mit obe varianty uz kvuli co nejmene rozporum v prikazech a chovani v obou programech.
Dale by bylo vhodne nejakym zpusobem na ouskach listu (pokud jsou ouska zapnuta) zobrazit, kterych listu se to tyka.

40

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Souhlasím s panem Peroutkou. Správný postup by měl být nejdříve schéma a z něho dělána deska. Ve schématu přejímat z jiných výkresů bloky dle libosti, tam jsou myslím konflikty slučování vyřešeny dobře, a ze schématu teprv přes PNL soubor vytvořit desku. Pokud jde o kopírování bloků v layoutu, importujte si v Files - Read File Sections pouze Layout, vynechte Components a také Dimensions (ve starším výkresu teoreticky můžete mít starší verzi rozměrů padů a čar, tak není dobré to přenášet). Tím se tedy importujou pouze spoje a na ty už si snadno součástky nasázíte ručně. je to pracnější, ale ve výsledku schůdnější, reference si v klidu srovnáte již ve schématu - třeba podle hodnot součástek, aby i osazovací seznam vypadal přehledně. Často to tu tak děláme.

pri slucovani prvku do komponenty (Edit - Collect) hrozi, ze bude prvku vic, nez kolik je mozne do komponenty zahrnout. Navrhuji pridat jako prvni pady (protoze obcas jen potrebuji prenest konstrukcni rozlozeni s montaznimi otvory a spasovat na jinou desku, nebo na jine misto na desce, takze tam v zasade nezahrnuti prvku nad limit nevadi a pracuju s tim, co se povede), dale uz to je asi neovlivnitelne, ale dalsi nejdulezitejsi jsou vodive vrstvy (to uz ale zalezi na nastaveni, tak to uz netreba resit, pokud je to programove slozite).

ted je pohyb po plose trochu krkolomny: budto zapnout autopan (pri vice obrazovkach nepouzitelne i pres klavesu docasne fci vypinajici), pres zoom (odzoomovat, zazoomovat jinde), nebo pomoci Zoom / Redraw screen (ktere asi ma slouzit k jinemu ucelu - nic privetiveho, pokud si clovek na to neudela makro <z> <r> ) A zrovna pohyb okna je jedna ze zakladnich veci. Nemohlo by to byt treba tak, ze kliknu pravym tlacitkem mysi (nejhure prostrednim, ale kolecko je pro prst nestabilni plocha pro caste pouzivani), pohnu mysi a po pusteni tlacitka se plocha prekresli posunuta? (chapu ze plynuly posun plochy je asi nemozny, takze varianta posunu na slepo by teoreticky pouzitelna byt mohla. Hezke by bylo videt nejake zachytne prvky vykresu ale pri vetsim poctu prvku by to asi bylo casove narocne; zobrazovat jen nektere je nebezpecne, nemusi byt v te casti videt. Takze co pod kurzor vykreslit nejake jednoduche meritko - usecka s udajem jak je dlouha (mm / mil) a podle toho clovek vi, o kolik se posouva, i kdyby byl mimo jakokoliv vyuzitou oblast kreslici plochy?

zajimave by bylo posouvat soucastky bez presouvani jejich textu (reference, apod.) - napriklad tak, ze oznacim soucastku, odoznacim jeji text a soupu pouze soucastkou; pripadne nova funkce, nebo prepinac toho, jestli se posun tyka i textu soucastky (zde by se ale muselo resit, ze se to nema tykat textu, ktere "nejsou videt", tedy texty nulove velikosti, coz nemusi vyhovet kazdemu). Casto mam rozmistene napisy a reference a potrebuju jeste posunout soucastku, aniz bych ji musel znovu rovnat popisek (u jedne se to snese, u vice, ac mene obvykle, je to mnohem vice prace)

Možnost pracovat (Select, Unselect, Qualify,...) nejen obecně s orthogonálními čarami, ale také pouze se svislými a pouze s vodorovnými čarami.

45

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Ohledne hromadneho precislovani:

1) v pripade, ze chci na desce precislovat oznacenou skupinu, zadam pocatecni index, pricemz program mi sam rovnou nabidne zjisteny nejnizsi volny. Pokud budu mit oznaceno vice druhu referenci (R1,... a take C1,...), pak by se toto cislo vztahovalo na vsechny druhy. V pripade, ze se nektery index bude na desce jiz nachazet, pak vyskoci dialogove okno s dotazem, jestli se ma tento index vynechat a pouzit dalsi nejnizsi volny index, nebo jestli se ma soucastce, ktera dosud vlastni obsazeny index, priradit jiny index a tim tento obsazeny index uvolnit (jenze viz *1). V dialogu bych videl i volbu automaticky stejnym zpusobem vyresit i dalsi mozne konflikty (nejake zatrzitko, nebo analogicke tlacitko ke kazde z voleb?).

*1: jak to udelat? Dat ji index o 100 nebo 1000 vyssi znamena riziko preteceni maximalniho cisla indexu (z duvodu vysokeho poctu soucastek, nebo opakovane pousteni teto funkce, kdy se pokazde index muze timto zpusobem zvednout znovu a znovu). Neoznacena soucastka, drzici si sporny index, muze dostat index novy. Ale jaky? V soucasne chvili nevime, ktery nejnizsi volny index po dokonceni funkce bude.
....ale logicky: pokud tu soucastku neoznacim, ale nasledne mi nevadi, ze prijde o svuj index, pak tato soucastka muze byt preci oznacena taky a stane se soucasti prejmenovaciho procesu. TEDY, alternativa k preskoceni obsazeneho indexu by mela byt zahrnuti soucastky do vyberu.



2) pokud importuju soucastky do desky, pak muzou byt nabidnuty volby:
     a) pri konfliktu reference prejmenovat importovane soucastky na nejnizsi volny index (= importovane soucastky dostanou reference nasledujici po tech, co jiz na desce jsou - asi nejcastejsi volba)
     b) pri konfliktu reference prejmenovat stavajici soucastky na desce na nejnizsi volny index (= nejprve se inkrementuji reference na desce tak, aby se uvolnily vsechny sporne reference, pak probehne import)
     c) importovane precislovat od X (uzivatel zada pocatecni index)



Jelikoz pro tuto funkci pro sebe moc nevidim vyuziti, nedovedu si predstavit, v jakych pripadech by bylo potreba ji rozsirovat o detekci toho, ze napriklad bude nekde dostatecne velka mezera v posloupnosti, aby se tam dala vlozit cela nejaka rada za sebou jdoucich referenci, atd. Proto to vidim na pouze tyto jednoduche varianty.

Z vlastni dlouholete zkusenosti, snad Vam to pomuze:

- mam dve pozice pro sirku cary vyhrazene pro rozlitou med: v jedne vrstve vylevam a zase odmazavam (makrem, viz nize), do druhe vrstvy presouvam vsechny plochy, ktere jsou vylite definitivne

- mista, kde nechci mit med, ohranicim carou nulove sirky (klidne udelam i caru kolem dokola padu - zde je tedy z pohledu poctu segmentu lepsi pouzit kruh slozeny ze 4 segmentu, namisto cary, ktera vytvori sestiuhelnik

- na vylevani mam udelana makra (tedy vzdy otazka stisku dvou klaves a kliknuti):
    - pro vylevani (vrstvu mam makrem preddefinovanou jako spodni, protoze tam vylevam v drtive vetsine; v pripade rozlevani chladici plochy z vrchu proste stisknu tabulator)
    - pro odstraneni veskere rozlite medi na spodni strane desky
    -     -||-  na vrchni strane desky

47

(5 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Tak male doplneni - jeste pouzivam generovani postscriptu pro kolegu, ktery vyrabi v Corelu samolepky

48

(5 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Take nepouzivam jine, nez 4 uvedene.

49

(3 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobry den, frezovani ovalnych padu delam bezne. Mam vyclenenou samostatnou vrstvu, kde mam drahu frezy a okraje desky. Staci si ve vrstve frezy nakreslit obrys otvoru. Pres to, s dostatecnym mezikruzim, nakreslit med a odmaskovani. Ve specifikacnim listu upozornete vyrobce desky, ze deska obsahuje ovalne pady a ve vrstve frezovani je vyznacen tvar padu. Samozrejme je dobre se o tom nejprve s vyrobcem poradit. Predevsim kvuli freze, nevim, jak tenke nastroje maji. Mam dojem, ze jsem zatim nepotreboval diru uzsi jak 1mm, ale frezu 0,8mm budou mit urcite.
Mimochodem, nedelaji se nahodou pajeci fastony do DPS se dvema pinama? napr.tento: http://www.gme.cz/faston-do-dps-ls1560-p899-012

Dobry den,

narazili jsme na nove vznikly problem pri pouzivani maker definovanych na kombinace Ctrl + Alt + funkcni klavesy, na pocitacich s grafikou od Intelu, na Windows 7 a novejsich (Win XP bezici na novejsim hw se mi najit nepovedlo, tak neusim).

Intel totiz obsadil klavesovou zkratku Ctrl+Alt+F8 (patrne nemusi jit pouze o F8, ale vic jsem nezjistoval) jako safety-mod pro pripady, kdy si uzivatel rozhodi zobrazeni monitoru a potrebuje vse uvest do defaultu (obraz se proste nastavi pouze na jeden monitor, pokud jich uzivatel ma vice). Tato klavesova zkratka jako jedina nejde vypnout (v sw pro nastaveni graf.karty muze byt policko pro nastaveni viditelne, zaskrtnute ale nelze jej menit) - potvrzuje to mnoho diskuzi na netu.

Zaroven se zda, ze Windows predavaji stisk klaves nejprve Intelu, pak az teprve ho posle i ostatnim programum, takze na tuto zkratku nelze v Layoutu makro s uspechem nadefinovat. Napsal jsem si i program, ktery indikuje uspesne odchyceny stisk - psano v DotNetu, bez uspechu, Intel ma proste prednost.

MA NEKDO Z UZIVATELU S GRAF. INTEL MOZNOST VYZKOUSET, JESTLI I U NEJ TO DELA TOTEZ?