1

Téma: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

S příchodem dalších verzí Windows se nyní poněkud častěji opakuje situace, kdy uživatel kdesi ve svém archivu najde instalační sadu (na distribučních mediích či archivovanou), avšak tu se mu nedaří vůbec instalovat, takže ani nezíská programy systému Formica, které by mohl alespoň zkusit spustit. 

Snad není chybou zde poznamenat jednoduchou věc:  Instalační sady různých verzí Formica 4.21 a 4.30 byly (před cca 10 lety) generovány programem InstallShield, jehož výsledný .exe soubor není na novějších Windows spustitelný (nezkoumal jsem, na kterých jejich verzích přesně ano a na kterých ne).  Zpravidla však lze instalační sadu bez potíží spustit na jiném počítači se staršími Windows (např. XP), a pak stojí za pokus na ten nový přenést vzniklý strom.  Jestliže samotné programy systému Formica fungují, zbytek práce instalační sady už můžete zhruba dokončit ručně — tj. asociovat přípony souborů (.sch, .pnl, .pcb) a popřípadě vytvořit ikony na ploše.

2 Naposledy upravil: orta (2016-07-25 10:40:57)

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Dobrý deň p.Horský.
Ešte v roku 2000 som si od vás zakúpil malý systém formiky 4.30.v tej dobe som mal nový notebook a nainštalované XP.Teraz ale notebook doslúžil a ja som pred problémom že nechce ís pod Win 7.Priznám sa ale že som študoval fórum ale akosi neviem čo s tým.Nie som žiadny programátor iba bežný užívatel formiky pre svoje potreby.A som s ním velmi spokojný.Chcem sa opýta či nie je nejaké update alebo verzia pre  Win7.Alebo ako to mám spravi aby mi to zasa fungovalo?
Ïakujem.

3

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Dobrý den, bohužel nevím, zda se dokáži ve Vašem popisu situace zorientovat správně.  Znamená to prosím, že od nás dosud máte původní instalační sadu Malého systému 4.30, a tu na Vašem novém notebooku už nelze ani spustit?  Anebo se Vám povedlo na něj nějak (např. z toho starého) přenést původní složku s instalací, v ní se pokoušíte spustit např. Layout.exe, to ale vede k nějaké chybě?  (A k jaké?)

4

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Dobrý den.Ano mám od vás pôvodnú sadu  malého systému 4.30 dodanú v tom čase ešte na disketách.Neprenášal som žiadne súbory zo starého notebooku lebo to už bohužial nešlo.Nahral som inštalačné diskety na CD.Overil som si u kolegu na jeho PC s nainštalovaným XP funkciu ako sa to bude chova to iba pre istotu.Inštalácia na XP prebehla normálne.Na mojom notebooku sa pri spustení setap.exe objaví hlásenie že verzia programu nie je kompatibilná a inštalácia sa nespustí.Môj terajší op.systém je 64b.Tak neviem či to nie je tým.Ïakujem

5

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Dobrý den, to znamená, že se Vám na jiném počítači podařilo vytvořit fungující instalaci Malého systému.  Proto bych rád odkázal na druhý odstavec svého výchozího příspěvku zcela nahoře:  Na tom cizím počítači se ve složce nejspíš C:\Program Files (x86) (nebo jak je ve Windows XP pojmenovaná) vytvořila další složka jménem Formica (nebo Formica4.30, ani zde si ta jména už nepamatuji) s dalšími soubory a podsložkami.  V této složce se Malý systém Formica 4.30 fyzicky nachází.  Teď jej tedy potřebujete přenést na svůj počítač:  Za tím účelem si na něj prostě překopírujete celou tu složku (třeba na flashdisku), ve Windows si zaregistujete přípony souborů (např. v Průzkumníku pravým tlačítkem zadáte Otevřít v programu...) a popřípadě vytvoříte ikony.  Může se Vám také hodit WinHlp32.exe (https://www.microsoft.com/en-us/downloa … aspx?id=91).

Shrnuto, problém není v tom, že by na novějších Windows nefungovala Formica, ale že nefunguje její stará instalační sada (tj. ten program Setup.exe, který zmiňujete).  Výše naznačeným postupem to obejdete.

6

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Pozdrav.
Zajimalo by mne, v jakych jednotkach program uvnitr pocita. Tedy jestli to je v milimetrech nebo palcich. (Ne to, co je demonstrovano v pripadnem vyberovem menu).
Zdar.

7

Re: Starší instalační sady (Formica verze 4.30, „Malý systém“...)

Do verze 4.40 včetně buď v tisícinách palce (0,0254 mm), nebo ve čtyřicetinách milimetru (0,025 mm), dle uživatelovy volby.  Autorouter užívá grid, který je nějakým celistvým násobkem těchto jednotek.  Výstupní generátory dostávají souřadnice v tisícinách milimetru.

Od verze 4.41 se užívají desetitisíciny milimetru (0,0001 mm čili 100 nm).