1

Téma: světlé pozadí

sseas napsal:

Chci se zeptat, zda je možné pozadí u obou editorů změnit na jinou barvu, proč  se ptám při editaci přes dataprojektor bych potřeboval jiný kontrast barvy na plátně. Ale asi né, že, berte to jako nejapný dotaz.
                              Děkuji Fiala ze sseas.

Příspěvek jsem přesunul sem -- patří víceméně k Layoutu.

2

Re: světlé pozadí

Ve schematickém editoru světlé pozadí již je, takže zbývá vysvětlit, jak je to s Layoutem.  V něm se od grafiky požaduje, aby uměla zobrazit překrývající se objekty na různých vrstvách tak, aby zůstaly co možná pohodlně rozlišitelné a nezakrývaly tedy jeden druhý.  Proto se barvy jednotlivých vrstev OR-ují dohromady, a vlastně se tak OR-ují i k tomu černému pozadí.  (Kdyby bylo naopak bílé, všechny vrstvy by s ním OR-ováním splynuly.)

http://www.formica.cz/files/forum/lightbckgnd.png

V jedné postarší pokusné verzi jsem světlé pozadí umožnil; fungovalo to tak, že jakmile intenzita barvy pozadí překročila nějakou prahovou hodnotu, veškeré OR-ování se přepnulo na (zjednodušeně řečeno) AND-ování.  Možný výsledek vidíte na přiloženém obrázku.  Mohl by vypadat i jinak, pokud bych si byl trochu vyhrál s barvami vrstev (zde jsou užity stejné, jako pro tmavé pozadí).

Ale celkem to nevyvolalo žádný zájem.  Bude-li si někdo přát světlé pozadí teď, mohu ho časem opět přidat do některé testovací verze.

3

Re: světlé pozadí

Změnit režimy kreslení pro světlé pozadí přímo v Layoutu (alespoň v takovém rozsahu, aby si šlo udělat představu, jak by to mohlo vypadat) není zas tak těžké.  Daleko více práce dá nastavit nějaké rozumné barvy:

http://www.formica.cz/files/forum/ltbckgnd3.png

Subjektivně bych hlavní výhodu hledal v tom, že blízké světlé odstíny lze od sebe rozlišit daleko pohodlněji než blízké tmavé:

http://www.formica.cz/files/forum/ltbckgnd1.png

Na "čitelnosti" jednoduché dvouvrstvé desky (a tím spíše jednovrstvé) asi není co pokazit, takže bude jen na uživateli si zvolit, s jakými barvami se mu pracuje příjemněji:

http://www.formica.cz/files/forum/ltbckgnd4.png

Při zapnutém zobrazování vnitřní struktury vodičů dostaneme cosi poněkud připomínajícího mikrofotografie integrovaných obvodů (stačí si odmyslet nápisy):

http://www.formica.cz/files/forum/ltbckgnd2.png

Možnost zvolit barvu pozadí zřejmě přidám hned do nejbližší uvolněné testovací verze, takže si každý bude moci vyzkoušet, co mu vyhovuje lépe.

4

Re: světlé pozadí

Děkuji za řešení toho problému kolem jiného pozadí na Layoutu hned jak se dostanu k testovací versi tak to vyzkouším. Děkuji a jsem z pozdravem . Fiala ze sseas

5

Re: světlé pozadí

Možnost zapnout světlé pozadí jsem teď přidal do testovací verze http://www.formica.cz/files/Layout-p98-test.zip .  Barvu si můžete nastavit v menu Graphics | Other Colors, způsob zobrazování (or nebo and) se jí už přizpůsobí.  Budete si však asi muset nastavit nějaké světlejší barvy jednotlivých vrstev, a stejně tak procenta intenzit v menu Graphics | Thresholds mohou potřebovat nějak "překlopit" kolem stovky.

Uvítám všechny připomínky.  Asi bude ještě třeba změnit vzorec pro výpočet barvy zvýrazňování (současný se pro světlé barvy sotva hodí).  Navíc na světlejším pozadí nemá příliš smysl zvýrazňovat světlejší barvou; možná by se lépe hodil třeba mix sytě červené a zeslabené původní barvy.