1

Téma: Export excellon formatu

Dobry den, po dohode s vyrobci desky jsme presli na generovani vrtacky ve formatu "Extended + Table", kde na zacatku se generuje kompletni tabulka velikosti vrtaku, a na konci souhrnna tabulka jen s pouzitymi vrtaky a s pocty otvoru.

Vyrobce (firma Cemebo) me dnes kontaktoval, ze standartem pry byva, ze tabulka na konci neni (ale to jim nevadi), a na zacatku jsou definovane jen vrtaky pouzite, nikoliv vsechny nastavene. Momentalne tedy maji usnadnenou praci, ze neopisuji velikosti vrtaku, ale stejne musi jeste tabulku nejak upravovat.

Dotaz tedy zni, zda by bylo mozne exportovat pouze pouzite velikosti vrtaku. Pry je to tak standartni..

2

Re: Export excellon formatu

Dobrý den, tabulka je až na konci ze dvou důvodů:  Jednak jsem si nebyl jist, zda nějaký technologický program nezkolabuje na makru M47, takže jsem jej raději zařadil až na místo, kde už jsou otvory přečtené, jednak kvůli protokolu užívanému při komunikaci s dll v okamžiku generování začátku vrtacího programu dll počty nástrojů ještě nezná.  Z téhož důvodu také nemůže z hlavičky pásky vynechat nepoužívané vrtáky.

Podívám se, co by se s tím dalo udělat -- dll by si mohla nějaký počet otvorů ukládat do vyrovnávací paměti a celý vrtací program vygenerovat až v okamžiku, kdy od programu Layout dostane pokyn jej ukončit.

3

Re: Export excellon formatu

Pokusnou ExcPlus.dll s požadovanými úpravami jsem Vám před chvilkou poslal v e-mailu.  Zároveň obsahuje i předdefinovanou tabulku virtuálních vrtáků, odstupňovaných po půl desetině mm (a od průměru 4 mm po desetině).

4

Re: Export excellon formatu

Dobrý den, protože, jak mi mezitím píšete, soubory vygenerované novým driverem u vašich výrobců prošly bez potíží, vystavuji jej zde pro potřebu také ostatních uživatelů: ExcPlus.zip.  Změny jsou tři:

1) Tabulka průměru nástrojů (generovaná na začátku souboru ve všech formátech krom Excellon Format = Standard) obsahuje pouze skutečně užité vrtáky.
2) Statistika nástrojů (což je jen komentář za excellonskými makry M47) může být přesunuta na začátek souboru (Excellon Format = Table + Extended) nebo jeho konec (Excellon Format =  Extended + Table) .
3) Předdefinovaná tabulka nástrojů obsahuje virtuální nástroje odstupňované po půl desetině milimetru od průměru 0,2 mm do 5 mm, odtud po desetině až do 9 mm.  T-kódy těchto nástrojů přitom vyjadřují průměr, takže např. virtuální vrták 3,45 mm má T345.  (Samozřejmě si však i nadále můžete sestavit vlastní tabulku v sekci Tools konfiguračního souboru; postup je popsán v manuálu.)

Nový driver v zásadě stačí připojit příkazem Files | NC Drill | Load Driver a pak už jen zadat rozumnou toleranci (tj. zřejmě +/- 50 tisícin mm) v menu Files | NC Drill | Options.  Na desce nesmí být více než 200 000 děr, což v praxi sotva bude vadit.