1

Téma: gumové spoje; barvení netlistu

V posledních verzích layoutu se při tahání spoje zobrazuje gumák k nejbližšímu konci/lomu čáry patřícímu do netu. Funkce je to skvělá, ale pokud zvednu celou součástku, nebo dám zobrazit celý netlist, zobrazí se gumáky postaru. Určitě to bude náročnější na výpočty a layout to trochu zpomalí, ale urychlí to práci. Pak už jen aby byly gumáky trvale viditelné (samozřejmě by to mělo jít vypnout)

2

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Trochu jsem obohatil zkusenosti a navrhy ohledne gum.spoju:
1) Gumove spoje by mely byt zapinatelne a vypinatelne jen na pozadani a ne automaticky, kdyz zvedam a pokladam rychly vyber skupiny, tak net nemizi, kdezto pri posunu a polozeni jedne komponenty ihned zmizi. Take pokud taham sbernice, potrebuji gumy videt nepretrzite.

2) Zobrazeni gum.spoju se behem tazeni spoje zobrazuje vzdy mezi dvema nejblizsimi castmi, ovsem pokud si zobrazim vsechny gumy, jsou stale videt pouze mezi pady a ne nejblizsimi body, totez pokud soucastku zvednu.

3) Kdyz mam zapnute gumy, a otocim a polozim skupinu soucastek, neprovede se prepocet nejkratsich vzdalenosti. V pripade jedne soucatky to funguje jak ma.

3 Naposledy upravil: kolin (2007-11-08 10:12:42)

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Dobry den, mam jeste jeden namet pro gum.spoje - vykresleni napajecich spoju jinou barvou. Vzhledem k tomu, ze by to znamenalo nejspise i zmenu formatu generovaneho netlistu, predkladam to jen jako namet do budoucna. V jedne publikaci o kresleni DPS jsem narazil na obrazek (viz.nize), a je krasne videt, jak to ratsnest velmi zprehlednuje. Bylo by samozrejme nutno zamyslet se nad pripady, kdy je ve schematu pouzito vice zemi a vice napajecich signalu. To by znamenalo asi pouziti vice barev, cizm se opet zacina ratsnest stavat neprehlednym...

zde je obrazek:
http://www.papouch.com/users/hroch/ratsnest_colored.gif

4

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Ano, o něčem takovém uvažuji už hezky dlouho.  Problém ovšem ani tak není nety nějak obarvit, nýbrž v tom, že v současné verzi vůbec nejsou jako samostatná entita (také s ohledem na princip dynamické konektivity).  Jednou to asi bude udělané tak, že každý net bude mít jako svůj atribut barvu, přičemž většina z nich samozřejmě bude mít nastavenu barvu defaultní.

Když trochu odbočím -- ono by bylo zajímavé mít něco takového i pro vodiče, jenže nikdo by asi nebyl příliš spokojen, kdyby třeba napájecí vodič sice měl svou individuální barvu, ale z té už by se nedalo poznat, na které je vrstvě.  Technicky by to muselo být řešené tak, že atributem vodiče by byl nějaký rozdíl barvy vůči nastavené barvě vrstvy (vyjádřený trojicí souřadnic v barvovém modelu RGB nebo raději HSB).  Vybraný spoj by pak mohl být např. trochu sytěji červený na červené vrstvě a trochu sytěji modrý na modré.  Otázka je, nakolik by to přispělo k přehlednosti; budu-li mít kdy, mohu zkusit vyrobit nějaké příklady.

Teď je ale třeba, abych také trochu obhajoval firemní barvy Formiky.  Asi by bylo zbytečné znovu opakovat, že jejím cílem nikdy nebylo napodobit chování jiných systémů, nýbrž nabídnout co nejefektivnější a nejpohodlnější práci uživateli.  Snad se však zde hodí připomenout, jak se podobného účinku, který se jinde získává barvením netlistu, dosáhne ve Formice:

Prvotním účelem "krysího hnízda" (a již jedno- či vícebarevného) není ani tak ukázat, co kam konkrétně vede, jako spíše zobrazovat celkovou hustotu v jednotlivých oblastech desky.  Pro zobrazení jednotlivých netů má Formica jinou funkci, režim Mark Net.  V něm lze zvýrazňovat nejen vývody propojené jedním netem (tedy pokud na desce umíme najít alespoň jeden jeho vývod, což ovšem u napájení nebývá problém), ale zároveň i vodiče, jimiž je tento net (částečně nebo již úplně) realizován.  Výhodou tohoto řešení je daleko větší interaktivita -- stačí jediné kliknutí, zatímco změnit barvu netu nikdy nemůže být tak jednoduché.  Důvod, proč jinde po barvení netlistu sahají, bych hledal především v tom, že tam konceptu highlightování prvků návrhu neužívají vůbec, anebo jen velmi omezeně.  Druhý důvod je asi ten, že je to celkem nic nestojí -- prostě ke každému netu přidají atribut a nechají na uživateli, aby si jeho hodnotu nějak nastavoval a udržoval.  Až bude v databázi Formiky kam takový atribut přidat, budu o tom ostatně přemýšlet také.

5

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Petr Horský napsal:

Prvotním účelem "krysího hnízda" (a již jedno- či vícebarevného) není ani tak ukázat, co kam konkrétně vede, jako spíše zobrazovat celkovou hustotu v jednotlivých oblastech desky.

A krom informativni funkce ma prave i podruznou funkci prave toho zobrazeni co kam vede. To se hodi predevsim pri rozmistovani soucastek. Pokud mame zem vylitou a tahame digitalni signaly, pak resime o signal mene, a pri sledovani co kam vede muzeme gumu v jine barve (indikujici treba tu zem) ignorovat mnohem lepe, bez neustaleho vysvicovani. Navic pokud vysvitim   cely jeden signal, nevysviti se spolu s tim i guma - podotykam ze jsem to odzkousel pri nastavene tmavsi barve gumy, aby vysviceni bylo patrne (a toto by mozna nebylo od veci aby program umel).

Petr Horský napsal:

Důvod, proč jinde po barvení netlistu sahají, bych hledal především v tom, že tam konceptu highlightování prvků návrhu neužívají vůbec, anebo jen velmi omezeně.

Jenze pokud si vysvitim spoj, pak nemohu soucasne s tim pouzivat funkci posunu zvyraznene skupiny komponent, protoze Formica nerozlisuje mezi vysvicenym komponentem a vybranou skupinou prvku. Coz znamena spoj vysvitit a hned ho zase odsvitit (a davat pozor, jestli nahodou jiz predtim skupina zvytaznenych prvku, s niz potrebuji i nadale pracovat, neobsahovala i cast prave vysvicovaneho signalu). Takze o trvale indikaci napajeciho signalu nemuze byt rec, a pokud si predtim skupinu zazalohuju do Flags, tak to uz rozhodne neni otazka jednoho kliknuti.

Petr Horský napsal:

Teď je ale třeba, abych také trochu obhajoval firemní barvy Formiky.  Asi by bylo zbytečné znovu opakovat, že jejím cílem nikdy nebylo napodobit chování jiných systémů,

Na druhou stranu pokud je ta funkce zajimava, nema cenu se branit. Uz kolikrat jsme si kazdy urcite povzdechli nad tim, proc v kazdem programu je neco naprosto uzasneho, a nikdo to nikdy neda do jednoho programu :o) Ale to jen na okraj.

6

Re: gumové spoje; barvení netlistu

kolin napsal:

Jenze pokud si vysvitim spoj, pak nemohu soucasne s tim pouzivat funkci posunu zvyraznene skupiny komponent (...)

Ano, jakmile byste chtěl barvení spojů užívat i dynamicky, je to už něco jiného.   Do testovací verze jsem teď cosi v rychlosti připsal:

http://www.formica.cz/files/forum/colorednets2.png  http://www.formica.cz/files/forum/colorednets1.png

Nefunguje to ovšem na principu barvení netů, nýbrž tak, že pokud vzdušné spojky vycházejí (alespoň na jednom konci) z pinu označeného uživatelskou vlajkou C, kreslí se červeně, a pokud je označen vlajkou D, modře.  (C má vždy prioritu před D, ale nabízela by se i varianta, kde C plus D znamenají nějakou třetí barvu.  Další možnost by byla kreslit speciální barvou ty spojky, jejichž vlajky koncových pinů se od sebe liší -- snad by se to někdy hodilo např. při řešení kritických zemnicích spojů.) 

Samozřejmě si v režimu Mark Net můžete označit označit celé vodiče (ale také něco jiného) a značení pak přesunout do vlajek v menu Tools | User Flags | Flag C | ....  Asi na to lze celkem pohodlně napsat makro  tak, že je stačí vždy vyvolat na příslušném pinu.  Testovací verzi opět najdete zde: www.formica.cz/files/Layout-p98-test.zip (prosím užívejte ji uvnitř instalace z "oficiální" instalační sady, aby souhlasily odkazy do helpu).

http://www.formica.cz/files/forum/colorednets3.png

Jako již po mnohokráté, jde opět o quick hack (asi půl hodiny programování statického řešení, pokud člověk ví, kam sáhnout; o něco více pro ošetření přesuvu pouzdra).  Samozřejmě jsem se zatím nestaral o nastavení doplněných barev ani o vypínání nové funkce.  Systémově je vada spíše v tom, že se uživatelské vlajky neukládají do *.PCB souborů. 

Prosím vyzkoušejte si, zda to v praxi opravdu bude tak užitečné, jak se Vám to jevilo z obrázku.

7

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Je to zajimavy kompromis... Jen malokdy vyuziju vsechny 4 flagy, proto by uplne stacilo 2 az 3 flagy pouzit na ulozeni napriklad tri napajecich sinalu GND, +3,3V, pripadne jeste +5V. Myslim ze je to dostacujici. Je to velmi kompromisni ale funkcni. Pokud by se v budoucnu ukladaly i flagy, bylo by dobre pocet flagu alespon zdvojnasobit, abych i po ulozeni skupin napajecich padu mel jeste dostatecny pocet flagu k dispozici, a uzivatel si mohl barevne odlisit vice signalu (analogove + digitalni, silove + slaboproude, ...)

8

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Pro větší pohodlí uvádím ještě makra pro nastavení barev (navázaná na standardní).  Makro stačí vyvolat ve chvíli, kdy je detekován pin na příslušném netu.

<Shift-Ctrl-1> "označ nety červeně" (<Ctrl-U><Ctrl-T><Ctrl-Enter><Alt-T><f><c><c><Alt-N><r>)
<Shift-Ctrl-2> "označ nety modře" (<Ctrl-U><Ctrl-T><Ctrl-Enter><Alt-T><f><d><c><Alt-N><r>)

9

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Dekuji, tak jak to funguje, tomu davam za sebe palec nahoru, a primlouvam se o rozsireni poctu flagu - bohate staci 8 az 10 (bude se dobre delat makro). Zaroven by mozna stalo za uvahu, jestli se budou barvit jen urcite flagy (potom by to melo byt pojmenovano jinak, aby uzivatel vedel, ze tyto jsou barvene), nebo mit u kazdeho flagu moznost prepinace pro vybarvovani, vcetne volby barvy.

10 Naposledy upravil: stefan.dubecky (2008-04-23 16:33:16)

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Funkce barevného označovaní nepropojených spojů by byla užitečná - především pro napájecí spoje, kterých je vždy spousta. Tak jste to taky asi myslel vzhledem k výchozímu použití  barev modrá a červená. Má to ale háček. Přiřazení si program nepamatuje, takže bych musel označování provádět při každém spuštění, tedy alespoň jednou za den, což je docela otrava.

11

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Barvení netlistu je funkce zabudovaná zatím jen do testovací verze, kam se často dostávají takové funkce, které z různých důvodů nelze do editoru plně integrovat.  Přesněji řečeno, je jen ad hoc využitím uživatelských vlajek, které navíc samy nejsou dosud plně integrovány -- ukládat je do *.pcb souborů by totiž vyžadovalo změnu jejich formátu.

Přesto si myslím, že pomocí dvou maker zmíněných výše v tomto vlákně lze nety obarvit velmi snadno -- hlavní práce asi je ukázat na patřičný pin, pak už stačí se strefit do správné klávesové kombinace.  Pro pohodlí čtenáře zde makra zopakuji a doplním ještě další dvě, jimiž lze nety přidávat k červeným či modrým, anebo od nich ubírat:

Macros (
  <Shift-Ctrl-1> "označ net červeně"  (
    <Ctrl-U> <Ctrl-T> <Ctrl-Enter> <Alt-T> <f> <c> <c> <Alt-N> <r> <Ctrl-Home>)
  <Alt-Shift-1> "překlop červený net"  (
    <Ctrl-U> <Ctrl-T> <Ctrl-Enter> <Alt-T> <f> <c> <x> <Ctrl-U>)
  <Shift-Ctrl-2> "označ net modře"  (
    <Ctrl-U> <Ctrl-T> <Ctrl-Enter> <Alt-T> <f> <d> <c> <Alt-N> <r> <Ctrl-Home>)
  <Alt-Shift-2> "překlop modrý net"  (
    <Ctrl-U> <Ctrl-T> <Ctrl-Enter> <Alt-T> <f> <d> <x> <Ctrl-U>)
)

Omlouvám se za málo výstižné pojmenování překlop červený (modrý) net -- makro ve skutečnosti vždy pracuje s netem pod ukazatelem, přičemž z červeného udělá "zelený" a naopak.  Makra si také můžete stáhnout v souboru www.formica.cz/files/forum/Layout-color_nets.mac a příkazem Macros | Add, resp. Macros | Replace přidat ke standardním.

Mimochodem, dostal jsem také náměty na volbu barvy netů -- pak by mj. šlo nastavit např. obvyklou zelenou, takže by nevadilo, je-li vlajka užita pro něco jiného (ostatně pro něco jiného byly původně také míněny) a barvy by tedy mohly být nastavitelné pro všechny uživatelské vlajky, anebo černou, čímž by se příslušný net dal zneviditelnit (kupříkladu na čtyřvrstvé desce mohou v určitém stadiu návrhu být napájecí nety irelevantní, a naopak by zbytečně zastiňovaly signálové).  Nastavení barev se ovšem nabízí celkem přirozeně; dojde na něj řada, jakmile se zas bude měnit formát konfiguračního souboru.

12

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Ještě užitečnější než barevné gumy by ale bylo zobrazení názvu spoje podle netlistu. Nyní musím ručně hledat ve schématu podle čísel pinů, o který spoj se vlastně jedná. A vědět to chci u každého spoje, s kým mám tu čest. Vhodné místo pro zobrazení by byl horní informační řádek při najetí na pin nebo již položený spoj či průchod. To by, myslím, bylo hodně muziky za málo peněz. Klidně bych pak oželel barvy.

13

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Myslím, že jde o dvě dost nesouměřitelné věci.  Rats' Nest, a již jedno- či vícebarevný, by měl poskytovat nějakou globální představu o desce.  Oproti tomu informace o objektu detekovaném ukazatelem jsou ze své podstaty lokální a lokální by tedy bylo i jejich případné rozšíření.

To ale nemění nic na tom, že máte zcela pravdu ohledně užitečnosti dalších lokálních informací.  S jejich rozšířením počítám pro příští zásah do formátu *.pcb souborů (protože se někam musejí ukládat -- asi by se Vám nelíbilo, kdybyste je po každém otevření desky musel znovu načítat třeba z *.pnl souboru).  V zásadě by se mohlo jednat o čtyři věci (nikoliv nutně v tomto pořadí důležitosti):
  1) jména pinů (ve schematu zelená);
  2) "návěští" pinů (ve schematu červená);
  3) jména netů u pinů;
  4) jména netů u ostatních prvků.

Body 3 a 4 jsem odlišil z toho důvodu, že pro piny jsou nety identifikovány jednoznačně už teď (a Layout pouze nepřebírá jejich jména), zatímco u zbývajících prvků to (v souvislosti s dynamickou konektivitou) není tak jasné.  (Co když vodič tvoří oproti netlistu zkrat?)  V každém případě by těch peněz zas tak málo nebylo.

14

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Aha, já jsem uvažoval tak, že když jsou nety pojmenovány v netlistu, má je layout k dispozici - tedy že se celý netlist načte do pcb a pak se s ním pracuje. Pokud to tak není, tak to opravdu bude něco stát.

15

Re: gumové spoje; barvení netlistu

stefan.dubecky napsal:

Ještě užitečnější než barevné gumy by ale bylo zobrazení názvu spoje podle netlistu. Nyní musím ručně hledat ve schématu podle čísel pinů, o který spoj se vlastně jedná. A vědět to chci u každého spoje, s kým mám tu čest. Vhodné místo pro zobrazení by byl horní informační řádek při najetí na pin nebo již položený spoj či průchod. To by, myslím, bylo hodně muziky za málo peněz. Klidně bych pak oželel barvy.

Myslim, ze barveni napr.napajecich spoju je tak jako tak velmi uzitecne. Jak pri rozmistovani, tak pri tahani. Prijde mi trochu neprakticke ozelet barveni, kdyz se bude zobrazovat nazev spoje. Neustale najized mysi na signal a kmitani oci do horniho pruhu je dle meho nazoru dost zdlouhave, precijen graficke znazorneni napajeci site je vystiznejsi...

16

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Nejak se u nas zacinaji delat vice a vice desky, kde je tolik napajecich vetvi, ze mi ani 4 flagy nestaci :o) Mohu Vas poprosit o navyseni poctu flagu? Neni potreba hned vydavat novou verzi, spis az budete chtit pustit neco vetsiho..

Jen pro ukazku, jak jsem si zvykl pouzivat flagy na barveni gum:
D - tmave modra (RGB: 0,0,255); zem
C - okrova zluta; nejvyssi napeti
B - cervena; nejnizsi napeti, nebo pokud jich je vice tak druhe nejvyssi napeti
A - svetle modra(RGB: 0,176,240); nejnizsi napeti pokud jich je vice, nebo nejake mene caste (15V, zaporna napeti), a nebo barva bezne gumy pro ukladani vysvicenych elementu

..napsane to vypada ponekud slozite...

17

Re: gumové spoje; barvení netlistu

kolin napsal:

Mohu Vas poprosit o navyseni poctu flagu?

Na kolik byste myslel? 

Také bych mohl udělat jinou věc.  Kód, kterým se nety barví, vypadá prostě takhle:

function GetLinkColor (PinFlags: Flags_T): TColor;
begin
  if      PinFlags and UserFlagA <> 0 then
    Result := NetColors [0].Clr
  else if PinFlags and UserFlagB <> 0 then
    Result := NetColors [1].Clr
  else if PinFlags and UserFlagC <> 0 then
    Result := NetColors [2].Clr
  else if PinFlags and UserFlagD <> 0 then
    Result := NetColors [3].Clr
  else
    Result := ColorConfig.NetColor.Clr;
end;

(Ani se mi nechtělo si tam kvůli nastavení 4 barev psát cyklus.)  Původně jsem pomýšlel na všelijaké triky, třeba možnost zobrazovat zvláštní barvou linky, které mají na každém konci jinou barvu, apod., ale nikdo neměl zájem, ačkoliv se mi zdálo, že na určité situace by se to třeba hodilo.  Teď tedy jsou k disposici 4 bity, a s nimi by šlo označit až 15 barev (plus tu základní).

kolin napsal:

Jen pro ukazku, jak jsem si zvykl pouzivat flagy na barveni gum:
(...)
..napsane to vypada ponekud slozite...

Nechcete sem dát staženou obrazovku s nějakou pěknou ukázkou?

18

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Petr Horský napsal:

Na kolik byste myslel?

:) cim vice (s malem prace), tim lepe, pokud jich tam bude vic, jiste to prekazet nebude, urcite to vyuziju i pri sestavovani prirezu prototypove desky. Myslim ze tech 15 co jde, by melo stacit.

Petr Horský napsal:

...Původně jsem pomýšlel na všelijaké triky, třeba možnost zobrazovat zvláštní barvou linky, které mají na každém konci jinou barvu, apod., ale nikdo neměl zájem, ačkoliv se mi zdálo, že na určité situace by se to třeba hodilo...

Mate na mysli gumu, ktera spojuje dve barevne skupiny? K cemu jste myslel, ze by to mohlo byt dobre?

Petr Horský napsal:

Nechcete sem dát staženou obrazovku s nějakou pěknou ukázkou?

tak neco malo zde:

http://www.formica.cz/files/forum/barevnegumy.gif

(Plná velikost zde.)

19

Re: gumové spoje; barvení netlistu

kolin napsal:

Myslim ze tech 15 co jde, by melo stacit.

Patnáct jde se čtyřmi vlajkami.  Budete ale ochoten nastavovat si jejich kombinace?  (Např. všem vyšším napětím nastavit jednu vlajku, pak části z nich navíc jinou, atd.?)

Kód by pro jednoduchost mohl také vypadat nějak takhle:

function GetLinkColor (PinFlags: Flags_T): TColor;
begin
  if PinFlags and (UserFlagA or UserFlagB or UserFlagC or UserFlagD) = 0 then
    Result := ColorConfig.NetColor.Clr
  else begin
    if PinFlags and UserFlagA <> 0 then
      Result := NetColors [0].Clr
    else
      Result := 0;
    if PinFlags and UserFlagB <> 0 then
      Result := Result or NetColors [1].Clr;
    if PinFlags and UserFlagC <> 0 then
      Result := Result or NetColors [2].Clr;
    if PinFlags and UserFlagD <> 0 then
      Result := Result or NetColors [3].Clr;
  end;
end;

tzn. nenastavoval byste barvy pro jednotlivé kombinace vlajek, ale zkombinovaly by se samy z již nyní zadávaných barevných složek.  Pokud (dokud) byste měl piny vždy označeny nanejvýš jedinou vlajkou, celé by se to chovalo zcela identicky jako doposud.

kolin napsal:

Mate na mysli gumu, ktera spojuje dve barevne skupiny? K cemu jste myslel, ze by to mohlo byt dobre?

Třeba na nějaké desce s navzájem propojenými číslicovými a analogovými zeměmi, kde byste tak mohl studovat, jak spolu souvisejí.

20

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Petr Horský napsal:

Patnáct jde se čtyřmi vlajkami.  Budete ale ochoten nastavovat si jejich kombinace?  (Např. všem vyšším napětím nastavit jednu vlajku, pak části z nich navíc jinou, atd.?)
...
tzn. nenastavoval byste barvy pro jednotlivé kombinace vlajek, ale zkombinovaly by se samy z již nyní zadávaných barevných složek.  Pokud (dokud) byste měl piny vždy označeny nanejvýš jedinou vlajkou, celé by se to chovalo zcela identicky jako doposud.

Aha, takhle jste myslel tech 15 maximalnich vlajek.. Nic ve zlem, ale prave ze ochoten nebudu. Precijen jsem uzivatel bez vysoke kombinatorske a mam rad jednoduche a prime funkce. Zvlaste kdyz si predstavim, ze budu deset minut jen uvazovat nad tim, jak to skloubit tak, aby gumy byly spravne obarvene, a podarilo se mi to sestavit na prvni pokus (zde neplati undo)... I ja, ktery uz je u Formiky na leccos zvykly, mam obcas problem neco poskladat - sam vite, ze kdyz na neco nemohu prijit a ma pocit ze mi to Formika neumoznuje, odpovite mi resenim, ktere je funkcni, ale ktere neni na prvni pohled videt, az po chvili, kdyz clovek kombinuje a uvazuje, tak zjisti, ze cesta zdanlive slepa je spravna.
Proste tohle kombinovani uz mi opravdu prijde jako kdyby program musel setrit pameti a nutil uzivatele pri kazdem pouziti temer doprogramovat cast kodu...neni to pohodlne...(opet je to vec, ktera spoustu lidi odradi. ne ze by odmitali myslet, ale proc, kdyz sve myslenky a soustredenost mohou nechat na tom, jak budou delat desku a ne jak budou sestavovat ve vysledku banalni prikaz..)

Petr Horský napsal:

Třeba na nějaké desce s navzájem propojenými číslicovými a analogovými zeměmi, kde byste tak mohl studovat, jak spolu souvisejí.

..stale si nedokazu predstavit co presne mate na mysli...

21

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Asi bychom neměli zapomínat, že celé barvení netlistu je v testovací verzi právě z toho důvodu, že je již od počátku řešeno provizorně, tedy pomocí uživatelských vlajek.  (Systémové řešení by zřejmě vypadalo spíše tak, jako zmiňuje pan Dubecký.)  Uživatelské vlajky oproti tomu provizorní nejsou, do testovací verze se dostaly jen z toho důvodu, že se neukládají do *.pcb souborů (kamž je zas nelze dosud přidat kvůli zpětné kompatibilitě formátu) a do "oficiální" verze těžko mohu přidat cosi, co nemá plnou podporu.

Více o tom, co lze (a nelze) od testovacích verzí čekat, píšu zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=159 .   Mimochodem, také si říkám, zda bych neměl ve fóru udělat trochu úklid a všechna témata ze sekce Dotazy a náměty k programu Layout, která nakonec vedla k doplnění nějaké funkce do testovací verze, přesunout o dvě sekce níže.

kolin napsal:

Aha, takhle jste myslel tech 15 maximalnich vlajek.

Že to nebudete chtít takhle dělat mi bylo jasné, jinak bych program prostě přeložil s výše uvedenou několikařádkovou změnou a poslal Vám jej, což by mne stálo méně času, než se zde o tom rozepisovat.  Jenže na druhé straně jsou ty dosavadní čtyři uživatelské vlajky součástí pole (většinou) interních vlajek, implementovaných v jednom integeru, a já bych se musel podívat, jak je přeskupit, aby se mi tam ještě nějaká vešla.  Nevejde-li se, musel bych program upravovat více, a do provizorního řešení se mi zas nechce tolik investovat.

Mimoto bych řekl, že 15 barev zas tak snadno nerozeznáte od sebe.  Stačilo by osm?  (Také by se netlist dal kreslit širší čarou -- pomohlo by to někomu?)

kolin napsal:

..stale si nedokazu predstavit co presne mate na mysli...

Příklad:  Máte zemnicí spoj, k němuž jsou připojeny analogové i číslicové součástky.  Všechny ty číslicové si označíte nějakou vlajkou.  Pak by se Vám všechny vzdušné spojky mezi analogovou a číslicovou zemí mohly zobrazovat odlišnou barvou (protože by příslušná vlajka měla u každé z nich jinou hodnotu na jednom jejím koncovém pinu než na druhém).

22 Naposledy upravil: kolin (2009-03-03 14:45:22)

Re: gumové spoje; barvení netlistu

Petr Horský napsal:

Asi bychom neměli zapomínat, že celé barvení netlistu je v testovací verzi právě z toho důvodu, že je již od počátku řešeno provizorně, tedy pomocí uživatelských vlajek.  (Systémové řešení by zřejmě vypadalo spíše tak, jako zmiňuje pan Dubecký.)  Uživatelské vlajky oproti tomu provizorní nejsou, do testovací verze se dostaly jen z toho důvodu, že se neukládají do *.pcb souborů (kamž je zas nelze dosud přidat kvůli zpětné kompatibilitě formátu) a do "oficiální" verze těžko mohu přidat cosi, co nemá plnou podporu.

Plnne chapu.

Petr Horský napsal:

Že to nebudete chtít takhle dělat mi bylo jasné, jinak bych program prostě přeložil s výše uvedenou několikařádkovou změnou a poslal Vám jej, což by mne stálo méně času, než se zde o tom rozepisovat.  Jenže na druhé straně jsou ty dosavadní čtyři uživatelské vlajky součástí pole (většinou) interních vlajek, implementovaných v jednom integeru, a já bych se musel podívat, jak je přeskupit, aby se mi tam ještě nějaká vešla.  Nevejde-li se, musel bych program upravovat více, a do provizorního řešení se mi zas nechce tolik investovat.

Nevim jestli to chapu spravne, ale napada me, ze to co by mel delat uzivatel, tedy kombinovani vlajek mezi sebou, aby ziskal tech 15 kombinaci, by jeste mohl resit program interne bez fyzickeho navysovani poctu.

Petr Horský napsal:

Mimoto bych řekl, že 15 barev zas tak snadno nerozeznáte od sebe.  Stačilo by osm?  (Také by se netlist dal kreslit širší čarou -- pomohlo by to někomu?)

Celkem osm by take mohlo stacit. Jen - vlajky pouzivam jak na barveni netu, tak na ukladani skupin - oboje pouzivam soucasne, takze i tech 15 pozic by se dalo v praxi zcela vyuzit (neco na netlist, neco na ulozeni skupin).
Ted mam ale jednu uvahu: vzhledem k tomu, vlajky nejsou primarne urceny pro barveni netlistu, je to pro ukladani skupin jakesi ztizeni situace: ja jako uzivatel si sam pro sebe musim vytvorit pravidlo, ze napriklad prvnich osm vlajek budu mit na barveni netlistu a tam v idealnim pripade budu chtit mit jiz defaultne nastavene sve oblibene barvy, kdezto zbylou cast vlajek vyuziju pro ukladani skupin, kde ovsem budu chtit mit nastavenou barvu shodnou s vychozi barvou netlistu. Cili zde se jiz spise vyplaci pouzit barveni netlistu jako samostatnou funkci.
Takze pokud by Vam to nejak usnadnilo praci, pak osm staci take. Pokud ovsem by cele navysovani bez ohledu na pocet navysenych vlajek melo byt neumerne narocne, pak vas zas nechci nutit to podstupovat samozrejme vubec.
Hm, hm, odlisna sirka...zajimavy napad..jen se obavam, ze by se to mohlo plest s nakreslenymi carami, zvlaste pokud by byly pouzite barvy nekterych vrstev. Ale jestli by se to skutecne takmoc pletlo, si predstavit presne neumim. Pokud to neni narocna zalezitost, klidne to mohu vyzkouset. Jest me napada, jak by se sirka cary menila (nebo nemenila) se zoomem? Zda by to mozek matlo, nebo by to situaci sprehlednilo, kdyby se ta tlustsi cara kreslila jako napr. 2pixely v jakemkoliv priblizeni.

Petr Horský napsal:
kolin napsal:

..stale si nedokazu predstavit co presne mate na mysli...

Příklad:  Máte zemnicí spoj, k němuž jsou připojeny analogové i číslicové součástky.  Všechny ty číslicové si označíte nějakou vlajkou.  Pak by se Vám všechny vzdušné spojky mezi analogovou a číslicovou zemí mohly zobrazovat odlišnou barvou (protože by příslušná vlajka měla u každé z nich jinou hodnotu na jednom jejím koncovém pinu než na druhém).

Aha, uz je mi to jasne, myslenka je to velice pekna. Ted jeste co se tyka praktickeho vyuziti, si nedovedu predstavit, ze oznacuji jednotlive soucastky ze skupiny napr.digitalni zeme, abych to mohl ve vysledku takhle graficky oddelit...protoze to budu delat zejmena v pripade nizke prehlednosti diky vysokemu poctu soucastek, ale myslenku timto uplne nezatracuji, napad to je urcite pekny.