1

Téma: výběr makra z tabulky

Před časem se diskutovalo o možnosti ovládat Formicu i z nějaké pomocné klávesnice, na kterou by si uživatel instaloval tlačítka pro nejčastěji užívaná makra.  Taková klávesnice by ovšem nemusela být realizována hardwarově; mohla by být i v okně na obrazovce.  Je otázka, zda by v praxi ovládání opravdu usnadnila, ale za pokus to třeba stojí.

Proto jsem teď do testovací verze (opět www.formica.cz/files/Layout-p98-pokusy11.zip ) přidal v menu Macros příkaz Execute, který zobrazí menu definovaných maker a dovolí si z něj některé vybrat k provedení.  První otázka je, zda se to takhle může osvědčit alespoň v principu; pokud ano, lze začít uvažovat o tom, jak menu případně uspořádat a rozčlenit.  Nakonec by bylo možné vytvořit třeba i "makra bez klávesy", tj. položky v souboru Layout.Mac, které by nešlo vyvolat žádnou klávesou, ale pouze z tohoto menu.

2

Re: výběr makra z tabulky

Jelikož já se řadím k "makrovým uživatelům", tak tuto úpravu vítám. Bylo by dobré, kdyby se menu dalo uspořádat podle potřeby uživatele.
Nelíbilo by se mi, kdyby se z maker vyloučily klávesy, protože volba kombinace kláves na které bez problémů dosáhne moje levá ruka je velice rychlá. Souhlasím s tím, že v menu MACROS/EXECUTE  působí vypsané klávesové zkratky rušivě, ale daly by se třeba skrýt, nebo by se zobrazovaly pouze ty, které by byly použité. U maker, kde by se klávesová zkratka nezadala, by nebylo co zobrazovat.

3

Re: výběr makra z tabulky

Jen pro upřesnění:  Nemyslel jsem to ovšem tak, že by se obecně makra přestala ovládat klávesami, ale že by si člověk mohl vytvořit (ovšem asi jen textovým editorem, nikoliv ve Formice) také jakási "anonymní" makra, která by sice jako dosud měla nějaký název či popis, ale nebyla by jim přiřazena klávesa, kterou by se dala vyvolat.  (Mělo to pouze přispět k řešení problému, o němž jste se myslím před časem zmiňoval, totiž že začíná být obtížné si vymýšlet nové a nové kombinace kláves.)

Co se týče uspořádání maker, nejjednodušší by bylo uvést je v tabulce ve stejném pořadí, v jakém jsou v souboru *.Mac (takže by bylo na uživateli si jej nějak přerovnat textovým editorem).  Asi by se hodilo též rozčlenění pomocí vodorovných čar (nebo i nějakých titulků či barev), ale čáry jsou v konfliktu s tím, že menu je vícesloupcové, zatímco naprogramovat barvy a titulky je trochu pracné.  Možná bude nejlépe počkat na první zkušenosti z užívání.

4

Re: výběr makra z tabulky

Nevíte někdo, zda se ještě dělá klávesnice, která měla funkční klávesy nalevo ve čtverci obdobně jako jsou napravo čísla ? Taková byla pro návrhové systémy obecně skvělá.

5

Re: výběr makra z tabulky

Pěknou klávesnici vidím tady: http://www.artlebedev.com/everything/optimus/ , jen je trošku dražší...