1

Téma: příkazy Frame Window a Stretch Window

Do testovací verze 4.40.99.101 jsem také pokusně přidal příkazy Tools | Frame Window a Tools | Stretch Window.

První z nich prostě orámuje stávající okénko čarou právě platného typu na vrstvě ukazatele.  Je tak v určitém ohledu jen chabou náhradou eventuálního příkazu Place | Rectangle, v jiném však (ve spojení se Stretch Window) dokáže podstatně více, než by šlo očekávat od umísování obdélníků.  Modelová situace pro jeho užití: potřebuji něco (třeba součástku nebo celou desku) orámovat několika obdélníky různé velikosti a/nebo v různých vrstvách.  V takovém případě je jednodušší jednou (příkazem Place | Window) umístit okénko a to pak orámovat, rozšířit a znovu orámovat, než umísovat obdélník a pak dopočítávat a hlídat okraje na všech čtyřech stranách.

Podobných příkazů by se samozřejmě dalo vymyslet mnohem více (jen pro začátek, např. rozšíření v osách x a y zadávat nezávisle).  Ale jako vždy, cílem v pozadí by měla být maximální funkčnost dosažená pomocí minima příkazů.  Uvítám náměty na další takové.

2

Re: příkazy Frame Window a Stretch Window

Mno, na jednu stranu je hezke, ze si mohu umistovat nekolik obdelniku do sebe s urcitym prirustkem, urcite by se dalo teoreticky najit uplatneni, ovsem prirustek je celkem nepouzitelny v pripade, kdy navrhuji v palcich a rozmery obdelniku delam v centimetrech. A to je v 99,9 % pripadu. Tam se pak po nekolikate zmene rozmeru okenka dostanu na uplne jinou hodnotu vlivem opakovaneho zaokrouhleni metrickeho cisla na palcove pokazde kdyz zadam dalsi prirustek. To by spise chtelo zadavat jakysi polomer x a y od daneho stredu.
Mozna uz by bylo uzitecnejsi vkladani obdelniku z mista A do mista B a druha podruzna funkce by umistovala obdelnik ze vyse zminovaneho stredu (podobne jako je to u kruznice).
V teto souvislosti me tak napada, ze pokud by se mel pouzivat tento zpusob kresleni, tak by tedy kruznice bylo taky vhodne kreslit pomoci window, kdyz se tu nabizi moznost teoreticky delat elipsy....nevim, prijde mi to zajimave ale trochu krkolomne. Navic kruznice jednim a obdelnik druhym zpusobem....
Take je tu jiz drive a jinde zminovany problem, ze okenko mam na vsechny operace s nim souvisejici pouze jedno, coz mnohdy vadi, zejmena pri vylevani si musim pomahat kreslenim rohovych znacek, pokud vylevam vice samostatnych ploch. A tento prikaz zase o neco vice "zamestnava" ono jedine okenko...