1

Téma: Move Block, Drag Block

Dobry den,
nejak se mi nepodarilo zjistit, jestli se da ovlivnit, jestli se bude funkce tykat i soucastek na okraji okenka, nebo pouze vnitrku (= pouze elementu ci soucastek, lezicich celou svou plochou v okenku vyberu). Napriklad pokud porebuji odpojit skupinu spoju s labely (napriklad datovych pinu) od brouka, nezbyde mi, nez je odpojit po jednim, nebo pomoci Move dotycneho brouka nejprve "odnest" jinam a pak teprve skupinu spoju premistit.
Existuje nejake prepnuti, nebo dalo by se udelat tak, abych mohl volit, zda prave chci zahrnout i elementy dotykajici se okraje okenka, nebo ne? Tedy logika stejna jako u Edit / Group Operation / Select / Window & Border nebo ... / Window Interior.

2

Re: Move Block, Drag Block

Dobrý den, uvedené dva "grupové" příkazy je možno použít i pro Drag a Move. Vyberte jimi požadovanou skupinu prvků (případně ještě můžete některé prvky doplnit či odebrat pomocí Add/Sub) a skupinu pak posouvejte v režimech Move Group a Drag Group.

Jenže ono skoro vždycky někde něco někam přesahuje. Pak se nejspíš ukáže, že namísto přesouvání do "grupového" menu kvůli příkazům Window & Border a Window Interior a zase zpět je jednodušší označit blok přímo v menu Edit a pak případně doladit výběr pomocí Add/Sub. Pro pohodlné přecházení mezi těmito třema režimy slouží střední tlačítko myši: Začnete příkazem Drag Block - jeden roh bloku vyznačíte levým tlačítkem, protilehlý pak tlačítkem středním - tak máte označený blok a zároveň jste v režimu Add/Sub - levým tlačítkem překlápíte příslušnost k označené skupině a středním tlačítkem se přesunete do režimu Drag Block. Analogické rychlé přesuny fungují i ve skupinách Move, Copy a Delete.

3

Re: Move Block, Drag Block

Dotaz jsem pokladal predevsim z toho duvodu, ze si vsimam, ze situace, kdy presouvam skupinu objektu, jsou tak pul na pul v tom, ze nekdy potrebuji i to co je na okraji ramecku a nekdy ne. Proto jsem si rikal, jestli pro to neni nejake ulehceni v podobe stisku klavesy typu shift, ctrl, alt, , abych jednu variantu funkce nemel naprimo, a druhou musel slozite skladat...

4

Re: Move Block, Drag Block

Něco takového by se ostatně možná uplatnilo i v programu Layout:  klávesa Shift by mohla zahrnout i prvky a součástky, které nejsou v okénku celé.  Toto chování by se ale dostalo do konfliktu s dříve zvažovanou možností, že by užitím klávesy Shift bylo kopírované či přesouvané okénko uchopeno za střed.  Ledaže bychom se v první větě zajímali o stav klávesy při vložení prvního rohu okénka a v druhé u druhého.  Ale jestli by to vedlo k přehlednějšímu ovládání, to opravdu nevím -- každé přetěžování funkcí kláves má někde hranici.

5

Re: Move Block, Drag Block

ano, me je zaroven jasne, ze v nekterych pripadech jsou pomocne klavesy jiz vyuzity, a asi tezko budete souhlasit s tim, ze by se i v ramci revitalizace cokoliv menilo (protoze uzivatele by si museli prevykat). Urcite to je k diskuzi,. pripadne pokud nekoho napadne elegantni reseni...