1

Téma: Rozšířené funkce driveru pro DXF

Výstupní generátory připojované k programu Layout pomocí menu Files | Artwork jsou primárně určeny k co možná nejvěrnějšímu popisu matrice desky.  Formát DXF se však zřejmě daleko častěji užívá pro přenos mechanických rozměrů desky (a podobných věcí) do nějakého CAD systému.  V takovém případě je lépe spojové čáry (které pak ostatně slouží jako konstrukční čáry) transformovat na entity typu LINE (a oblouky analogicky na ARC).  ??daj o šířce čáry se tím ztrácí a zároveň jsou souřadnice středu čáry (resp. koncové body úseček) v datech obsaženy explicitně.  Vedlejším efektem je podstatné zkrácení výstupních souborů (až asi o dvě třetiny).

Pokusil jsem se proto rozšířit dosavadní funkci driveru DXF.dll pomocí nového parametru Files | Artwork | Driver Parameters | Fill Line Threshold.  Ten má defaultní hodnotu 200 µm, což znamená, že spojové čáry slabší než 0,2 mm se do DXF dostanou jako LINEs s nulovou šířkou.  Změnou hodnoty parametru lze samozřejmě dosáhnout také toho, že jako LINEs budou generovány všechny čáry, anebo naopak žádné (hodnota 0 obnoví dosavadní chování).

Jak možná víte, některé dll drivery (RS274X, PostScript) lze připojit jak pro generování matrice, tak i vrtacího programu, či spíše výkresu rozložení otvorů.  Stejným způsobem jsem teď rozšířil také DXF.dll.  Připojíte-li si jej pomocí menu Files | NC Drill, bude generovat otvory jako entity typu CIRCLE s příslušnými středy a poloměry.

Driver s novými funkcemi je samostatně vystaven v archivu www.formica.cz/files/DXF.zip -- připomínky vítány.  ??asem se zřejmě dostane do standardní instalační sady.

2 Naposledy upravil: Tomáš Och (2018-01-23 14:16:54)

Re: Rozšířené funkce driveru pro DXF

Jestli dobře chápu tento text, měl by se v exportovaném souboru *.DXF objevit i otvor, nikoliv pouze měď kolem otvoru. Nevím proč, nevím od kdy, ale u ně se tak neděje, a teď jsme na to narazili. DXF.dll mám ten přiložený k verzi Layoutu 1109, používaný ve verzi 1109. V nastavení driveru je mj.i přepínač pro zahrnutí otvorů zašedlý. Dělám něco špatně? Lze zprovoznit export otvorů? (pokud nelze jinak, stačí křížek, obkreslení otvoru kolečkem vykresleným čarou, apod., jde hlavně o pozici, i když přesné rozměry otvorů by byly lepší).

3

Re: Rozšířené funkce driveru pro DXF

Teď odpovídám, aniž bych to vyzkoušel nebo se podíval do zdrojových textů.  Ale myslím, že je to tak, že DXF.dll negeneruje otvory jako 25. vrstvu v souboru (podobně tomu, co dělá generátor PDF), že si jej však můžete také připojit příkazem Files / NC Drill / Load Driver v roli generátoru ???vrtacího programu???.  ??daje o otvorech se tak dostanou do samostatného DXF souboru; každý se tam objeví jako CIRCLE.

4 Naposledy upravil: Tomáš Och (2018-01-26 15:20:52)

Re: Rozšířené funkce driveru pro DXF

Bylo by mozne to nejak zahrnout do DXF.dll ? Potreboval bych to nejen kvuli obecnemu konfortu, ale i pro kolegy, kteri si z vykresu sami generuji dxf soubor..

5

Re: Rozšířené funkce driveru pro DXF

Tomáš Och napsal:

V nastavení driveru je mj.i přepínač pro zahrnutí otvorů zašedlý.

Myslíte přepínač Files / Artwork / Options / Hole in Pads ?  Ten byl míněn pro ???vyříznutí??? otvorů do pájecích bodů.  V DXF by něco takového šlo obecně těžko, vymyká se to z těch základních primitiv, které v generátoru užívám; představte si třeba obdélník pájecího bodu, z nějž se má vyjmout kruh o průměru větším, než je kratší strana toho obdélníku...

Zkusil jste si prosím generování těch otvorů po připojení DXF.dll skrz menu NC Drill ?  Problém byl v tom, že jste tak získal dva DXF soubory místo jednoho společného, anebo v něčem jiném?