Téma: generování souborů pro gerber - zvětšení padů v nepájivé masce

teď jsem řešil s výrobcem plošných spojů, že nemám v nepájivé masce větší plošky, než ve spojovém obrazci. Ve staré Formice jsem to měl tak, že jedna konfigurace byla pro vrstvy spojů a druhá konfigurace, se zvětšenými rozměry plošek, pro nepájivou masku a generoval jsem soubory pro každé zvlášť. Takže to asi musím udělat stejně.

Čistě náhodou, neexistuje možnost nastavit v konfiguraci pro gerber zvětšení plošek pro každou vrstvu zvlášť? Vím že by to šlo taky přepsat přímo v definici padů, ale to mi připadá jako nestandardní řešení.

2

Re: generování souborů pro gerber - zvětšení padů v nepájivé masce

Vladimír Anděl napsal:

neexistuje možnost nastavit v konfiguraci pro gerber zvětšení plošek pro každou vrstvu zvl᚝?

Bohužel ne.  Jde-li o požadavek konkrétního výrobce, asi je nejlepší vygenerovat pro něj data pomocí několika konfiguračních souborů, jak píšete výše.

Pracujete-li stále se stejnou technologií a jen pro ni střídáte výrobce, alternativou by mohlo být mít pro každého připravenou zvláštní tabulku rozměrů pájecích bodů a před generováním souborů ji vždy načíst příkazem Files / Read File Sections.

3

Re: generování souborů pro gerber - zvětšení padů v nepájivé masce

Opravdu to zalezi podle vyrobce. Napriklad PCB Benesovu staci vygenerovat mezikruzi medi a odmaskovani plosky 1:1 s tim, ze oni si to upravi dle svych vyrobnich moznosti sami. A napr. Pragoboard vyzaduje odmaskovani prokovu (ve svete pry bezne), nebo je vyrobi zamaskovane ale bez naroku na reklamaci, protoze diky bezne technologii se stava, ze prokovy casem vyhnijou, pokud v nich zustane nejaka chemie a uzavre se maskou (Benesov ty zkusenosti ma take, ale snazi se desky lepe cistit, aby k tomu nedochazelo, proto odmaskovani porkovu nevyzaduje).