Téma: vkládání propojek - jednostranná deska

Dobrý den,
když chci udělat jednostrannou desku, občas se neobejdu bez pár propojek. Pokud propojku dělám jako drátovou, je to bez problémů a kreslím ji jako spoj po druhé vrstvě. Pokud ale chci použít nulový rezistor SMD, nastanou zmatky. Pokud jde o napájecí spoj nebo zem, je potřeba spoj rozdělit, část za propjkou přejmenovat a pak při kreslení schematu s ohledem na tišák dávat pozor, co bude před propojkou a co za ní.

Bylo by možné nějak vložit tento nulový rezistor tak, aby se spoj před ním a za ním mohl jmenovat stejně a tedy aby nezáleželo na tom, co na který jeho konec při kreslení tišáku připojím? Tedy aby se tento nulový rezistor z hlediska návrhu desky choval skutečně jako spoj?

2

Re: vkládání propojek - jednostranná deska

Dobrý den, dá se to dělat např. takto:

1) Schema nakreslíte obvyklým způsobem, jen k příslušným spojům ???přivěsíte??? patřičný počet nulových odporů se zkratovanými vývody.

2) Na desce pro nulové odpory nepoužijete běžné pouzdro, nýbrž upravené, v němž máte vývody propojeny segmentem spojové čáry na nějaké nevyužité vrstvě (na které navíc pro formální správnost myslím musejí mít také plošku).

Díky tomu se bude netlist shodovat s deskou a např. kliknutí v režimu Mark Net označí celý spoj, ne jen jeho část sahající pouze k odporu.