Diskusní fórum k návrhovému systému Formica

(nutno povolit cookies a javascript)

Nejste přihlášen(a)

#1 2018-01-30 10:15:55

Tomáš Och
Moderator
Místo: Papouch s.r.o., Praha
Registrovaný: 2007-06-19
Příspěvky: 390
Web

Place - Window neoznaci i samotnou soucastku, pouze jeji elementy

(souvisi take s http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=295 )
(lehce souvisi take s http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=165 )
Ted, kdyz posouvam, mazu, nebo kopiruju nejaky blok soucastek pomoci Edit - Window - ... a popisek (reference) soucastky lezi kdesi uplne mimo, nebo sice u soucastky, ale neni oznacena take, tak je se soucastkou pracovano spravne (prikaz se na te soucastce vykona). Ale toto nefunguje v pripade, kdyz soucastku (nebo skupinu soucastek) oznacim pomoci Place - Window (pri kliku drzim ctrl) a nasledne chci provest Edit - Pick and Move (nebo ...Drag). Takova soucastka jako by nebyla zahrnuta jako takova, jako by byly zahrnuty jen jeji elementy, ale nikoliv jeji "duse", ci jak to nazvat.

Zaroven nelze natvrdo rici, ze je to soucasne, nebo naopak pozadovane chovani pro vsechny to jedine zadouci, i kdyz si nevybavuji, ze bych nekdy byl naopak rad, ze se to takto nyni chova. Takze by se mohl prikaz Place Window upravit napr. ve stylu Select - Select - Window & Border / Window Interior.

Editoval Tomáš Och (2018-01-30 10:16:46)

Offline

 

#2 2018-02-04 21:16:30

Petr Horský
Moderator
Místo: Praha
Registrovaný: 2007-06-19
Příspěvky: 550
Web

Re: Place - Window neoznaci i samotnou soucastku, pouze jeji elementy

Tomáš Och napsal(a):

(...) soucastku (nebo skupinu soucastek) oznacim pomoci Place - Window (pri kliku drzim ctrl) (...)

Tady ještě záleží na tom, která vrstva je právě aktivní (Default Layer) a na kterých všech vrstvách se součástka vyskytuje.  Režim Move Window s Ctrl byl vytvořen proto, aby šlo pracovat s SMD součástkami a spojovým obrazcem na jedné straně desky, aniž by druhá strana (a vnitřní vrstvy) byly ovlivněny.

Obecně pro řadu operací (včetně Edit / Group / ...) hraje roli, zda je označena i součástka jako taková.  (Může být, aniž by měla označen jediný svůj prvek, a naopak.)  Označení samotné součástky sice není ukázáno žádným jejím zvýrazněním, ale je vidět ve stavovém řádku (Flags: H...) nebo v tabulce Information.

Rozumím tomu správně, že předchozí operace v režimu Move Window ovlivnila následující v režimu Drag (Pick), resp. Drag Component?  Při zběžném pokusu se mi to nepodařilo nasimulovat.

Offline

 

#3 2018-02-05 09:59:12

Tomáš Och
Moderator
Místo: Papouch s.r.o., Praha
Registrovaný: 2007-06-19
Příspěvky: 390
Web

Re: Place - Window neoznaci i samotnou soucastku, pouze jeji elementy

Petr Horský napsal(a):

Tomáš Och napsal(a):

(...) soucastku (nebo skupinu soucastek) oznacim pomoci Place - Window (pri kliku drzim ctrl) (...)

Tady ještě záleží na tom, která vrstva je právě aktivní (Default Layer) a na kterých všech vrstvách se součástka vyskytuje.  Režim Move Window s Ctrl byl vytvořen proto, aby šlo pracovat s SMD součástkami a spojovým obrazcem na jedné straně desky, aniž by druhá strana (a vnitřní vrstvy) byly ovlivněny.

Tak mě tento příkaz vybere i prvky na druhé straně... aktivní vrstvu jsme měl vrchní měď, al je to jedno, kterou vrstvu mám aktivní.

Petr Horský napsal(a):

Rozumím tomu správně, že předchozí operace v režimu Move Window ovlivnila následující v režimu Drag (Pick), resp. Drag Component?  Při zběžném pokusu se mi to nepodařilo nasimulovat.

Nevim co nazyvate Move window. "edit - group - move" ?

Každopádně jsem to v prvním příspěvku napsal špatně a zádrhel leží trochu jinde. Nejednalo se o příkaz "Edit - Pick and Move (nebo ...Drag)" ale "Edit - Group - ..." kdy Group je nedostupné.

Situace: vložím vedle sebe dvě nějaké součástky. Jejich popisek reference posunu někam dál od zbytku každé součástky. Pomocí Place - Window (s ctrl při položení) označím pouze těla součástek, tedy bez odsunutých popisků. V ten moment, ačkoliv mám označenu jak skupinu elementů (v rámci jedné takto označené součástky bych pochopil, že s jejími elementy stejně nehnu), stejnětak mám označenu i skupinu čítající dvě součástky. Ale při tomto označení asi nebyla zahrnuta i duše součástek a tudíž není dostupné menu Edit - Group a tak se mi nepodaří se součástkou hnout.

Tento stav je dle mého názoru nevyhovující, protože pokud chci posunout skupinu součástek s již rozmístěnými popiskami, musím ještě jednotlivě součástky označit ručně a po jejich posunutí popisky znovu srovnat jednu po druhé. Což je u velkých skupin zdlouhavé a vnáší to chybu, i když si pomohu označením stejně orientovaných a stejně pojmenovaných pouzder, editaci v editoru součástky a následným Replace Marked. Někdy totiž bývají anomálie, kde jsou texty posunuty oproti všem v řadě (musím se vyhnout sloupku, jiným součástkám, prokovům navíc, apod.)


Ideální stav považuju tento:
- označení součástky vč. její duše pomocí rámečku není podmíněno i označením všech technických textů, které mohou být daleko od duše a zbytku výkresu součástky (stejného efektu teď dosáhnu příkazem Select - Element + kliknutím do prostoru součástky mimo nějaký její element a následným od-označením požadovaných technických textů)
- se součástkou se posouvají pouze ty popisky, které jsou označené (netýká se to všech textů, co mohou být součástí výkresu součástky, to by byl nejspíš nesmysl, ale týká se to pouze "technických" textů přenesených ze Schematiku: reference, part name, value, note, info)


(p.s.: "duše, technický text, označit/vysvítit/vybrat, od-označit/zhasnout/od-vysvítit/od-vybrat..." - navrhuji založit Vámi vlákno s ujasněním terminologie - občas nevím, jak co nazvat, jak to nazýváte Vy, pokaždé to nazvu jinak, apod.)

Editoval Tomáš Och (2018-02-05 10:22:35)

Offline

 

#4 2018-02-25 14:20:55

Petr Horský
Moderator
Místo: Praha
Registrovaný: 2007-06-19
Příspěvky: 550
Web

Re: Place - Window neoznaci i samotnou soucastku, pouze jeji elementy

Omlouvám se, že reaguji až s takovýmto zpožděním.  Protože se tady smíchalo hned několik nedorozumění dohromady, bylo ale asi nevyhnutelné si napřed vyrobit obrázek.  Zkusím napsat věci, které jsou pro diskutovanou látku podstatné, aniž bych se však vracel ke konkrétním místům textu ve vlákně výše (to můžeme pro odstranění zbývajících nejasností případně udělat v dalších příspěvcích).

1) Režim Move Window je zcela nezávislý na označení.  To na jednu stranu nijak neovlivňuje, které objekty budou posouvány, na druhou stranu není posuvem nijak změněno (a označené objekty zůstanou označené i po posunutí).
2) Režim Move Window (a od něj odvozený Move Layer) posouvá jen součástky, které leží celé v okénku; přitom se však vůči poloze okénka netestují nápisy obsahující jména (ani hodnoty a pouzdra) součástek.  (Tak se to pochopitelně dělá právě z toho důvodu, že tyto nápisy běžně bývají od součástek dost daleko.)
3) V režimu Move Layer (kam se dostanete přidržením Ctrl při umisťování druhého rohu okénka) se posouvají jen ty objekty, které (navíc oproti výše uvedenému) mají některý prvek na právě aktivní vrstvě.  Proto se na obrázku neposouvá Q18, ač leží (až na název součástky) v okénku celý; kdyby naopak aktivní vrstva byla např. 14, posouvaly by se Q18 a K6.

http://www.formica.cz/files/forum/MoveLayer1.png http://www.formica.cz/files/forum/MoveLayer2.png

Offline

 

#5 2018-03-05 11:52:02

Tomáš Och
Moderator
Místo: Papouch s.r.o., Praha
Registrovaný: 2007-06-19
Příspěvky: 390
Web

Re: Place - Window neoznaci i samotnou soucastku, pouze jeji elementy

Dekuji za upresneni, uz chapu, co se v rezimu Move layer ve skutecnosti deje.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ / SK
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson