1

Téma: vlastni rozmer desky

Dobry den
Jsem zacatecnik v uzivani programu. Jen porad nemuzu najit nebo pochopit jak, kde urcit rozmer DPS a zaroven aby byly otvory pro soucastky mely spravny rozmer. Priklad: navrhnul jsem si schema a pak prevedl do layout. Jenze po poskladani soucastek a po spojeni vodivych cest. Nastane pri vytisteni predlohy problem. Nesedi me rozmer pro danou soucastku. Mysleno rozmer mezi vyvody soucastky. Problem je taky ze se mi zda strasne tenka linka i kdyz navrhnu tlustou linku tak linka a spoj - misto pro vyvod soucastky je tenky. Taky mam problem najit spravny typ soucastky. Jak poznam, ze nalezeny trimr ma  spravny rozmer co pozaduji. Dalsi problem jsem nalez po prevedeni vybrane soucastky do layout  presne tato soucastka: DIL8 pro NE555 ma 7 vyvodu v kulate a vyvod c1 je v obdelniku. Po vytisknuti nemuzu urcit misto kde mam vrtat otvor. A nekdy dokonce nelze autorouter propojit s timto vystupem.
Dekuji za odpoved. Oja

2

Re: vlastni rozmer desky

Dobrý den, otázek je hned několik, a asi ne vždy rozumím správně, co máte na mysli.  Možná bude třeba, abyste něco ještě upřesnil.

oja napsal:

Jen porad nemuzu najit nebo pochopit jak, kde urcit rozmer DPS???

Ten ani nikde (číselně) nezadáváte, ostatně by to těžko šlo u desky, která není obdélníková.  Místo toho si (obvykle v nějaké nevodivé vrstvě) nakreslíte obrys desky a případně označíte její (vnitřní a vnější) rohy pomocí rohových značek (např. T_001 a T_002 v knihovně Lib_imperial.pcb).

oja napsal:

??? a zaroven aby byly otvory pro soucastky mely spravny rozmer.

Při tisku (předlohy pro domácí výrobu desky) mají otvory sloužit jen k vedení špičky vrtáku.

oja napsal:

Nesedi me rozmer pro danou soucastku. Mysleno rozmer mezi vyvody soucastky.

O kolik?

oja napsal:

Problem je taky ze se mi zda strasne tenka linka i kdyz navrhnu tlustou linku tak linka a spoj - misto pro vyvod soucastky je tenky.

Jak tenká?  Obvykle se pro profesionálně vyráběné desky užívá u signálových spojů zhruba 0,3 mm (typ 4 ve standardní tabulce rozměrů); pro domácí výrobu to většinou je zbytečně málo.

oja napsal:

Taky mam problem najit spravny typ soucastky. Jak poznam, ze nalezeny trimr ma  spravny rozmer co pozaduji.

Ehm, nejprve potřebujete vědět, který typ požadujete.  Samozřejmě je možné i to, že v knihovně sice je pouzdro pro jiný typ součástky, pro Váš trimr by se ale dalo užít také.  V takových případech Vám pomůže jedině porovnání rozměrů s datasheetem.

Navíc některé schematické značky mají pouzdro (úmyslně) uvedeno jako generické (třeba ???R TRIM???), s tím, že si jeho název změníte (např. na ???TP011???) až bezprostředně před generováním partlistu.

oja napsal:

Dalsi problem jsem nalez po prevedeni vybrane soucastky do layout  presne tato soucastka: DIL8 pro NE555 ma 7 vyvodu v kulate a vyvod c1 je v obdelniku. Po vytisknuti nemuzu urcit misto kde mam vrtat otvor.

Tomu bohužel nerozumím.  Obecně, pokud užijete cizí knihovnu, potřebujete si také načíst její tabulku rozměrů pájecích bodů (viz např. http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=191).

oja napsal:

A nekdy dokonce nelze autorouter propojit s timto vystupem.

Autorouter v první řadě potřebuje mít nastavený odpovídající rastr (např. 1,27, resp. 1,25 mm na palcové, resp. metrické desce).

Není-li něco jasné, možná by bylo nejlepší, kdybyste mi poslal .pcb soubor desky v aktuální podobě, abych si mohl udělat představu, na co přesně se ptáte.

3

Re: vlastni rozmer desky

Dobry vecer

Kdyz vyhledavam soucastku jak poznam, ktera soucastka v knihovne ma pozadovany rozmer co pozaduji?
Jde napr. o soucastku trimru. Hodnotu najdu treba 1M, ale ne rozmer ten nikde nevidim - v knihovne soucastek. A jak poznam ktery typ pouzdra ma dana soucastka, mysleno fyzicky soucastka co mam doma jiz nekdy v minulosti koupenou. Pak nasledne bych tedy mohl zmenit typ pouzdra. Dekuji Oja

4

Re: vlastni rozmer desky

Nojo, pokud jde o fyzické součástky někde v šuplíku, samozřejmě skoro žádná na sobě nemá napsaný typ pouzdra, a velmi často ani typ součástky, pouze hodnotu (navíc různě zakódovanou).  Stále si však nejsem jist, nač se vlastně ptáte. 

Fyzickou součástku si ovšem můžete změřit, tyto rozměry porovnat s knihovnami a podívat se, zda v nich takové či podobné pouzdro náhodou již není.  (Při prohlížení knihoven si lze zobrazit rastr, což odčítání rozměrů usnadní.)  Není-li, můžete si jej nakreslit a případně přidat do nějaké své vlastní knihovny, nebo v nejhorším pro součástku alespoň rozmístit pájecí body na příslušných souřadnicích.  (Formica totiž nevyžaduje, aby součástka na desce měla správně udělané pouzdro, tj. ???footprint???, jen bez něj nebude se součástkou umět zacházet jako s celkem, ani zapojení desky správně porovnat se schematem.  Podobně jí nezáleží na tom, zda se jméno pouzdra ve schematu shoduje s tím na desce; pouze umí upozornit na případné rozdíly.  A samozřejmě jí je zcela lhostejné, zda Vámi užité jméno pouzdra odpovídá oficiálnímu.)

5

Re: vlastni rozmer desky

Ja Vam rozumim, ale pripada mi slozite projizdet cely seznam knihovny a hledat a zkouset ktera soucastka zrovna ma dany rozmer me fyzicky koupene soucastky drive nez jsem si vyrobim DPS. A pokud si prectu datashed soucastky kde tam poznam nazev pouzdra. Kdyz vam ted napisu typ soucastky poznate s toho kterou soucastku z knihovny " Lib_GMElectronic-mil "?
Pochopil bych nazev v knihovne shodny z nazvem soucastky v obchode. Takze typ soucastky je: " 1M01 3M " hodnota je 1M ohm o tom se bavit nemusime.  Chapu dobre, ze bez podrobnejsim prohledani datashed nemuzu zajistit presny rozmer soucastky napr. odporu? To se mi zda docela zdlouhavy proces na to ze potrebuji zapojit cca 8 ruznych soucastek prohledavat jak knihovnu tak datashed. Jeste se stim musim poprat. Jinak diky a pekny vikend preji. Oja

6

Re: vlastni rozmer desky

Bohužel mi pořád není jasné, v čem je problém. 

Dejme tomu, že hledáte odpor neznámého typu.  Je v SMD nebo THT?  SMD asi bude odpovídat nějakému zavedenému pouzdru, třeba 0805.  Zhruba si porovnáte, s čím v knihovně se kryje.  Vzhledem k  tomu, že prakticky jde jen o footprinty, ne o pouzdra jako taková, něco by se v knihovně najít asi dalo, např. R0805. 

U (běžných) THT odporů s axiálními vývody jde vlastně jen o tři jejich parametry, a sice rozteč vývodů (ta v katalogovém listu možná ani nebude uvedena, sám musíte odhadnout, jak blízko od tělíska půjde drát ohnout), jejich průměr (podstatný pro průměr otvorů v pájecích bodech) a průměr tělíska (ten je potřebný pouze k tomu, aby ???outline??? pouzdra odpovídal realitě a při návrhu desky Vám ukazoval, jak blízko se k odporu můžete přiblížit jinými součástkami).  ??tvrtým parametrem by mohl být průměr pájecích bodů, ten ovšem vychází spíše z technologie desky než z datasheetu součástky.

Dle těchto parametrů si zvolíte vhodné pouzdro, třeba R175 z uvedené knihovny.   Přitom ???R175??? je jen interní označení pro generické pouzdro s roztečí vývodů cca 17,5 mm.  Pokud neodpovídá přesně, můžete si v něm např. roztáhnout jeden či druhý rozměr nebo vyměnit typ pájecích bodů a výsledek popřípadě uložit pod jiným jménem do lokální knihovny.

7 Naposledy upravil: oja (2017-03-26 00:08:25)

Re: vlastni rozmer desky

Dekuji za vycerpavajici odpoved. Zkusim to teda vysvetlit jinak. Musim mit na vysledne DPS diry pro soucastku trimr kde ma rozteci nozicek 10mm, prostredni od kazde je 5mm.
Ale po vytisknuti predlohy mam rozteci tech krajnich nozicek 5mm a prostredni je logicky 2.5mm. Ale velikost kompletniho DPS je spravna. Bude problem u pozdra soucastky ted mam TP011.
Napadlo me jedine upravit stavajici soucastce roztec nozicek. Teda pokud to jde udelat si vlastni soucastku a tu si dat do vlastni knihovny. A jeste jeden problem u soucastky DIL8 pro NE555 kde je pouzdro DIP8 se mi ukazuje na layout 7 kulatych pinu a jeden pin je svetle modry a dlouhy obdelnik, cislo pinu 1. Je to pro me dlulezite kvuli vyvrtani diry pro uchyceni DIL8, protoze pin c1 nema oznaceni pro vyvrtani. Po spojeni kontaktu - po spusteni autoroteru se obejvi pad kousek od soucastky.
Dekuji Oja

8

Re: vlastni rozmer desky

oja napsal:

Ale po vytisknuti predlohy mam rozteci tech krajnich nozicek 5mm a prostredni je logicky 2.5mm.

Což o to, ta tam zjevně byla už před vytištěním, jak si můžete ověřit dle souřadnic ukazatele, zobrazovaných vlevo nahoře.

oja napsal:

Musim mit na vysledne DPS diry pro soucastku trimr kde ma rozteci nozicek 10mm, prostredni od kazde je 5mm. (???)  Bude problem u pozdra soucastky ted mam TP011.
Napadlo me jedine upravit stavajici soucastce roztec nozicek. Teda pokud to jde udelat si vlastni soucastku a tu si dat do vlastni knihovny.

To není problém, stačí na součásku ukázat, příkazem Place / Component / Edit Component si ji otevřít v editoru součástky, posunout vývody podobným způsobem, jako byste editoval desku, a pak příkazem Replace This vrátit zpět.

oja napsal:

A jeste jeden problem u soucastky DIL8 pro NE555 kde je pouzdro DIP8 se mi ukazuje na layout 7 kulatych pinu a jeden pin je svetle modry a dlouhy obdelnik, cislo pinu 1.

Z nějakého důvodu jste pro NE555 užil jiné pouzdro, než DIP8 z knihovny Lib_imperial.pcb.  Teď to můžete spravit např. tak, že se podíváte, jakého typu má ostatní piny (to se Vám objevuje v horní liště, když na ně najedete ukazatelem), pin 1 si zvýrazníte (stačí na něj kliknout v základním režimu ukazatele) a správný typ mu vnutíte pomocí Edit / Change / Pad Type.

oja napsal:

Po spojeni kontaktu - po spusteni autoroteru se obejvi pad kousek od soucastky.

Ten pad je prokovka, kterou autorouter užil, aby se dostal z ???červené??? strany desky na ???modrou???, k čemuž byl donucen tím, že jen na ní měl nesprávný pin svoji měděnou plošku.

9

Re: vlastni rozmer desky

Dekuji moc. Ted uz byt melo byt v poradku.

10

Re: vlastni rozmer desky

Dobrý den,

vzhledem k poznámce o knihovně " Lib_GMElectronic-mil " z 24.3.2017, která je asi moje soudím, že mohu vnést trochu jasno, snad.

V knihovnách pro Layout jsou skutečně pouzdra pojmenována tak, že nemají mnoho společného s typem součástky (jak z označení SO-16 poznat o který integrovaný obvod jde, že). To ani nejde, bylo by tam těch pouzder příliš. Takže tam se nedá součástka poznat ani najít. Byl by to trochu problém, vysvětlím na odporu: RR0805 10k 1% je označení jednoho odporu v nabídce GMe. Ve stejném pouzdře však je nebo může být celá řada hodnot E3,E6,E12 atd. Takže v knihovně Layoutu je vhodné pouzdro jen jednou asi jako GM/SMD0805. GM znamená v jaké knihovně a SMD0805 jaké to je pouzdro. To je však ten jednodušší případ. V mnoha případech je třeba nějaký název zvolit podle typu součástky. To je i případ trimrů (např. TP095 atd). Někde to jde někde ne a co se mi v době tvorby pouzdra jako vhodné zdálo se nemusí zdát jako vhodné někomu jinému a ani mě dneska, ale vzhledem k rozsahu knihoven a provázanosti s knihovnami Schematiku to těžko budu zpětně měnit.
V každém případě pokud zadáte svůj název součástky ve Schematiku pak, pokud je v knihovně, se k této součástce správné pouzdro přiřadí a nemusíte nic hledat. Jde jen o to, zadat ten název součástky do Schematiku a ne do Layoutu. Při zadání ve Schematiku je třeba uvažovat s variantami (mezery a pomlčky atd), které mohou být trochu jinak a ne vždy jsem do svých knihoven všechny možné kombinace dal (příklad - transil 1.5KE33CA nebo 1,5KE33CA).
Teď, k tomu proč Vám ten problém asi vzniknul. Správně by návrh měl probíhat vždy od schématu, generováním sítí (otevření Layoutu) a k návrhu PS (včetně zpětných úprav ve schématu). Nikdy, ani u velmi jednoduchých spojů, by neměl být pouze návrh spoje. Alespoň já si to myslím i když, vzhledem k obsahu diskusí, to vždy někteří lidé zkouší v domnění, že si ulehčí práci. Není to pravda. Výrazně dražší návrhové programy (PADs atd) by Vám tento způsob práce ani nedovolily, protože u nich v Layoutu není možné jednoduchým způsobem pouzdro položit bez toho, že není v síti generované schématem.
Omlouvám se, pokud jsem neporadil očekávaným způsobem nebo to ještě víc zamotal.