1

Téma: co bude dál

Co se týká systému, zatím co se mých potřeb vyhovuje. Ale přeci jen by mě zajímalo, jaká je bude další plánovaná budoucnost Formicy.

2

Re: co bude dál

V posledních měsících několik uživatelů pokusně pracuje ve verzi předběžně označené 4.41, s rychlejší grafikou, rozlišením 100 nm a dalšími drobnějšími úpravami, i ve výstupních generátorech.  Přejete-li si, mohu Vám poslat např. odkaz na její poslední build.  Soubory desky (*.pcb) však nejsou zpětně kompatibilní, dost dobře ani nemohou být.

Vedle toho i verze 4.40 existuje v podobě s řadou detailů vylepšených oproti té „oficiální“ na stránce Download (http://www.formica.cz/download1.html).

Schematický editor se v minulých letech vyvíjel spíše evolučně; nakumulované změny budou oficiálně uvolněny až spolu s uvedenou verzí o jemnějším rozlišením (testující uživatelé je ovšem již mají).

3

Re: co bude dál

Dobrý den,
neuvažuje se o vydání nějaké "nové verze" ?
IvoL

4

Re: co bude dál

Dobrý den, to je správný dotaz, děkuji.  Ve skutečnosti se verze 4.41 už omezeně prodává, typicky jako upgrade pro ty uživatele, kteří potřebují některou z jejích nových vlastností.  V Layoutu jsou nejdůležitější velmi zhruba tyto:

* Rozlišení 100 nm, kreslicí plocha 2 × 2 m.
* Nový režim Draw Bus pro kreslení sběrnic.
* Možnost uložit a jediným příkazem vyvolávat až 10 „pohledů“ na desku, popisujících kompletní nastavení grafiky.
* Auto Dimming — možnost zobrazování jednotlivých vrstev nejen vypnout a zapnout, ale také „zešedivět“; toto lze přepínat i automaticky, dle změn aktivní vrstvy.
* Rychlejší grafika s vykreslováním skrz bitmapy.
* Přepracované výstupy pro Gerber RS-274X a Excellon.

Vedle toho tam během let byla ve srovnání s „oficiální“ verzí 4.40 pochopitelně vylepšena řada detailů.  (Ve schematickém editoru je též kreslení skrz bitmapu, dále záložky pro jednotlivé listy schematu a drobné změny ovládání.)

5

Re: co bude dál

Dobrý den, rád bych si uvedené funkce vyzkoušel, mám omezený systém s klíčem HASP, bylo by možné poslat odkaz na nějakou volně šiřitelnou sadu verze 4.41. ?

6

Re: co bude dál

Dobrý den, ano, právě jsem Vám přeposlal e-mail.  Odkaz na archiv s buildem 1083 tam obsahuje také demonstrační verzi (LayoutD.exe).