1

Téma: rozliata med

Dobry den,
Pre delenie DPS drazkovanim, je nevhodne mat med az po okraj DPS, pretoze ako mi povedal vyrobca,med robi sarapatu pri kontakte s draskovackou.
To som zial nevedel a na troch novych doskach mam az za okraje dosky med.V mojom pripade by bolo velmi pracne nanovo vylievat med, kedze som existujucu velmi pracne vytvaral aby som sa vmestil s ''free elements'' do svojej licencie.Pre ilustraciu to bolo menenim gridu,hrubky ciar,menenim window.... :-)
Existuje nieco na sposob TRIMu, krorym by som jednoducho zrezal ciary rozliatej medi ?

2

Re: rozliata med

Dobrý den, v dané situaci asi bude nejjednodušší odstranit přebytečnou měď v režimu Erase Window, resp. Erase Layer (druhý roh okénka s tlačítkem Ctrl), a pak jí případně nakreslit nový okraj. 

Jinak bývá vhodné pro rozlévání mědi užívat samostatný logický typ čáry (aby měď šlo snadno označit a smazat jediným příkazem) a oblasti, do nichž se měď rozlije, ohraničit (spíše než okénkem) čarou o nulové fyzické šířce (ta se totiž negeneruje do výstupních souborů).  V takovém případě často lze měď snadno rozlít znovu např. jednoduchým makrem, které zároveň nastaví i příslušný rastr.

3

Re: rozliata med

Vdaka za radu. Med je zo samostatnych logickych typov. No aby sa med dostala vsade z oboch stran daval som postupne  prekovky,ktore by obchadzalo pri novom vylievani.Navyse koly omedyenemu poctu volnych elementov som vylieval viacerymi logickymi typmi aby som neplytval elementami.
Pri pouziti erase sa mi podarilo vymazat but ciaru, ktora je cela v okne alebo celu ciaru,jedno aj druhe je v mojom pripade kontraproduktivne. Nadejne sa tvari edit->move, no vzhladom na 140 volnych elementov sa DPS neprekresli kompletne :(.
Snad by to mohla byt pre Vas inspiracia ak by sa este robili upravy v layoute, spravit rozlievanie medi na inom principe, popripade zvazit priame prepojenie medzi roliatou medou a volnymi elementami, pretoze jedna DPS ma 67x42mm, cca 50 suciastiek a mam problemy rozliat med...

4

Re: rozliata med

richard napsal:

(...) No aby sa med dostala vsade z oboch stran daval som postupne  prekovky,ktore by obchadzalo pri novom vylievani (...)

I ty prokovky lze navzájem propojit čarou nulové šířky a připojit k potenciálu, na němž má rozlitá zem být.  Pěkně je to vidět třeba na desce QUIDO ETH 4-4 v galerii poté, co smažete čáry logického typu 20.

richard napsal:

(...) Pri pouziti erase sa mi podarilo vymazat but ciaru, ktora je cela v okne, alebo celu ciaru, jedno aj druhe je v mojom pripade kontraproduktivne. (...)

Režimy Erase Window / Erase Layer (vyvolatelné např. klávesou Ctrl-E) umějí segmenty čar i zkracovat, příp. z nich vyřezávat střed.

richard napsal:

Snad by to mohla byt pre Vas inspiracia ak by sa este robili upravy v layoute, spravit rozlievanie medi na inom principe, popripade zvazit priame prepojenie medzi rozliatou medou a volnymi elementami, pretoze jedna DPS ma 67x42mm, cca 50 suciastiek a mam problemy rozliat med...

No, nechtěl bych, aby to snad vyznělo jakkoliv nevhodně, ale omezení v nižších verzích Formiky tam jsou právě proto, aby věci určitého rozsahu nešly...  Jaký rastr pro rozlévání jste prosím užil?  Přejete-li si, pošlete mi (nejraději zazipovanou) desku e-mailem, abych si mohl udělat názor, zda je v rámci daných mezí reálné na ní měď rozlít.

5

Re: rozliata med

Ospravedlnujem sa, skusal som teraz na inej DPS,tam erase orezava ako ma.Na doske na ktorej som to predtym skusal mi aj padal layout pri tychto ukonoch, tam bude pes zakopany.
PS moje rozhorcenie prameni z dvovodu, ze formika je uzasna v rychlosti, sposobu a pohodlnosti kreslenia, no pokladanie medi mi robi vrasky...
Pri polozeni medi a naslednej kontrole izolacnych vzdialenosti mi casto zvyrazni cast rozliatej medi, je mozne sa tomu vyvarovat ?
Ak sa smiem spytat, mate plany este inovovat program ?

6

Re: rozliata med

Pro jednoduchost sem vložím screenshot ze zmíněné desky před rozléváním mědi -- všimněte si prosím ohraničení rozlité mědi červenou čarou širokou na obrazovce 1 px (fyzicky 0 mm), způsobu propojení prokovek v mědi čarou stejné šířky, a řešení thermal reliefs (kupříkladu pod SW1).  ???Falešně positivním??? testům isolačních vzdáleností může zamezit např. právě takovéto spojení prokovek.

http://www.formica.cz/files/forum/pouring.png

Co se týče dalšího vývoje, otázka má i druhou stránku, totiž ochotu uživatelů platit za nové verze.  V posledních letech jsou ostatní návrhové systémy pro PCB běžně šířeny s ročními poplatky za údržbu ve výši několika desítek procent z pořizovací ceny; v jejich rámci uživatel získává technickou podporu, opravy chyb v programu a jeho nové verze, a již v daném roce přinášejí změny zásadní či jen drobnější.  Bez předplacené údržby se na uživatele, který se zajímá o další verzi, pohlíží jako na nového zákazníka.

U Formiky jsme se naopak setkávali s tím, že se upgrade na její nové verze, uvolňované v několikaletých odstupech, zdál některým uživatelům příliš drahý, ačkoliv percentuálně stál zhruba stejně jako roční údržba jiných systémů (v absolutních částkách ovšem podstatně méně).  Mnoho uživatelů např. zůstává u verze 4.30, protože jejich potřebám dosud vyhovuje, a mám dojem, že leckdo pracuje ještě s DOSovskou verzí 4.2.

Vývoj Formiky průběžně postupuje cestou menších úprav; v případě Layoutu formou testovacích verzí (viz http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=159).  Ty jsou doposud označeny jako verze 4.40 a některé z nich jsou přístupné veřejně.  Jakmile se číslo verze změní, půjde o placený upgrade, jehož cena pro uživatele starších verzí navíc bude muset být odlišná od ceny upgradu z verze 4.40.

7

Re: rozliata med

Snad bude vhodné do tohoto vlákna ještě dodatečně doplnit odkaz na stručný článek o rozlévání mědi: Formica 4.40 ??? tipy a triky pro měděné plochy.