1

Téma: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Během kreslení schematu se často hodí vidět pouzdro editované součástky, nejen jeho název.  K tomu účelu byl letos vytvořen prohlížeč PLViewer.dll, který si můžete stáhnout z archivu www.formica.cz/files/PLViewer.zip a umístit do adresáře vedle schematického editoru nebo vedle programu Layout.exe.  Že se prohlížeč správně instaloval, si ve schematickém editoru můžete ověřit příkazem Review.

Prohlížeč ale musí vědět, kde je knihovna pouzder, kterou program Layout užívá.  Dozví se to z konfiguračního souboru Layout.Cnf, který je třeba nakopírovat do adresáře vedle schematického editoru.  Následující tři odstavce by mohly být sázeny drobným písmem, protože vše popisované bude za normálních okolností splněno; uvádím je jen pro případné hledání příčiny problémů, pokud se nějaké vyskytnou.

Konfigurační soubor musel být před kopírováním zapsán poslední standardní nebo testovací verzí programu Layout (tj. releasem P98), a sice až po té, co jste si v něm připojili všechny knihovní soubory, tvořící vaši knihovnu pouzder.

Tato kopie konfiguračního souboru může zůstat beze změny tak dlouho, dokud do své knihovny nepřidáte (či z ní neuberete) nějaký *.pcb soubor, a tak dlouho, dokud se nezmění formát konfiguračního souboru vyžadovaný prohlížečem (bude-li někdy aktualizován).  Jinými slovy, změny knihovny pouzder prováděné uvnitř jednotlivých *.pcb souborů ani případná náhrada programu Layout.exe jinou verzí nebudou vyžadovat aktualizaci kopie souboru Layout.Cnf.

Rozměry prvků (zejména pájecích bodů), které bude prohlížeč zobrazovat, si přečte z knihovního souboru s nejvyšší prioritou.

http://www.formica.cz/files/forum/plviewer1.png

Prohlížeč umožňuje se přesvědčit, jak vypadá pouzdro součástky, anebo pro ni (pomocí masky) vybrat v knihovně jiné.

http://www.formica.cz/files/forum/plviewer2.png

2

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den,musím zareagovat a zároveň poděkovat  za  prohlížeč pouzder PL Viener.dll.Opravdu při práci ve schématickém editoru se velmi hodí mít k dispozici náhled na pouzdro použité součástky.I mí žáci tuto možnost výtají protože mají okamžitou přestavu jak to vypadá v reálu. Moc děkuji a těším se,že se mi podaří s příštím roce po naše  výukové účely najít finanční prostředky na nákup ostré verse .Jinak hezké svátky vánoční a úspěšný Nový rok 2008. Fiala ze SSEaS ??stí n.L.

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den. Podle výše uvedeného postupu jsem nainstaloval prohlížeč pouzder PL Viewer.dll.Po spuštění  schematického editoru však program marně hledá konfigurační soubor layout.cnf. Zjistil jsem, že Program Layout konfigurační soubor ukládá jen jako Layout, bez přípony cnf. Nepomohlo tento soubor přejmenovat na Layout cnf, schematický editor si s ním nerozumí. Prosím o radu, jak správně postupovat. Děkuji

4

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, Windows užívají příponu *.cnf k systémovým účelům a v důsledku toho mají tendenci ji skrývat.  V Průzkumníku se proto může soubor Layout.cnf jevit např. takto:
http://www.formica.cz/files/forum/tlfpamet.png
Je tedy třeba nenechat se tím zmást. 

Na druhé straně však prvotní příčina problému snadno může být také v něčem jiném.  Mohl byste prosím napsat, co Vám vypisuje příkaz Review?  (Příslušný text snadno dostanete z programu do clipboardu pomocí klávesy Ctrl-Insert.)

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Review of Messages
        --
Reading file C:\Program Files\Formica4.40\Schema\Schema.Cnf . . .
Reading file C:\Program Files\Formica4.40\Schema\Schema.Mac . . .
Reading file C:\Program Files\Formica4.40\Schema\Schema.Lib . . .
Library file ...\Lib440-A.Sch index created/updated.
Driver FM410.DLL loaded.
Driver COMPLIST.DLL loaded.
Driver C:\Program Files\Formica4.40\Layout\PLViewer.dll failed.
Driver PLViewer.dll loaded.

Zapomněl jsem napsat, že mám staženu volnou verzi 4.40.
V průzkumníku se soubor jeví jako Layout - typ telefonní pamě.

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Nakonec se mi to podařilo. Díky za radu

7

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, jen bych se chtěl podělit u zkušenosti s prohlížečem pouzder. Používám Formicu pod Ubuntu 8.04 přes WINE 1.0 a prohlížeč pouzder funguje. Jde o velice užitečnou pomůcku. Hezký den.

8

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den.     Já mám v podstatě stejný problem jako měl p. kolega Vymětal.   Taktéž mi nejde spustit prohlížeč pouzder ve FORMICA 4.40 Schema R65 .     Po kliknutí na Package se mi zobrazí okénko Choose Pac.. a při kliknutí na  název součástky  mi to pravděpod. potvrdí a zmizí a skočí zpět do okna Edi Component,ale bohužel  neotevře prohlížeč pouzder.   Soubor Layout je na C:\Program Files\Formica4.40  Ještě jsem  chtěl připojit hlášení Revivew,ale to se mi sem nepodařilo dostat.    Dkuji  Pavel

9

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, chápu to správně, že sice vidíte vypsáno "Driver PLViewer.dll loaded", ale v adresáři vedle schematického editoru nevidíte Layout.Cnf (ani se skrytou příponou)?

10

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den,   celý strom vypadá asi takto:     C\ProgFiles\Form 4.40\ a tady jso subory: Layout    Schema    Layout telefonni pamet    PLViewer   PLViewer.dll   Schema440r65e

11

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Pořád se v tom asi neorientuji správně.  To "Schema" znamená přímo schematický editor, anebo teprve adresář, v němž ten editor je?  V druhém případě byste zřejmě měl soubor Layout.Cnf o patro blíže ke kořeni, než je třeba -- stačilo by jej tedy přesunout či nakopírovat do stejného adresáře, jako je Schema.exe.

Typicky to vypadá tak, že na disku máte adresář C:\Program Files\Formica4.40\Schema\ a v něm (mimo jiné někde) jsou soubory Schema.exe a Layout.Cnf (přičemž jejich přípony nemusejí být viditelné).  Pro úplnost bych však asi měl ještě zmínit, že existují pokusné verze Formiky, v nichž ten konfigurační soubor nemá (neviditelnou) příponu .Cnf, ale .f4k.

Pokud nejasnosti trvají, můžete mi také zatelefonovat na 272762440.

12

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

už to běží...super

13

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, po delší přestávce potřebuji navrhnout desku. Bohužel se mi nedaří zprovoznit PLViewer.

Mám W7, 64-bit. Současný stav, po mnoha neúspěšných pokusech. Nainstalované mám Schema440p65p50 a Layout440p100p-test-1001. V adresáři C:\Program Files (x86)\Formica4.40\Schema\ mám Layout.cnf (našel jsem a zkopíroval aktuální Layout.f4k) a PLViewer.dll. Po dnešní instalaci Schema440p65p50 se mi po spuštění objevuje hláška "Library is empty". Po instalaci zůstala jen knihovna Lib440-D.Sch. Přidal jsem ještě jednu svoji. Hláška přetrvává.

Review vypisuje:
Review of Messages
        --
PDF.DLL rejected: Incorrect Ghostscript installation.
Hint: Next time run Schematic as administrator to correct registry.
Reading file Schema.F4k . . .
File Schema.F4k not found.
Reading file ...\Schema.F4k . . .
Reading file ...\Schema.Mac . . .
Reading file ...\Schema.Lib . . .
Library file ...\Vit_Passive.Sch index created/updated.
Library file ...\Lib440-D.Sch index created/updated.
Driver FM410.DLL loaded.
Driver COMPLIST.DLL loaded.
Driver SYSPRINT.DLL loaded.
Driver ...\PLViewer.dll loaded.
Driver ...\PLViewer.dll unloaded - configuration error (PCB library empt»
»y).
Driver PLViewer.dll loaded.
Driver PLViewer.dll unloaded - configuration error (PCB library empty).
Reading file ...\Vit_Passive.Sch . . .
Writing file ...\Schema.Lib . . .

14

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, když jsem odeslal a chtěl zavřít Fórum, všimnul jsem si poznámky u příspěvku #11
"Pro úplnost bych však asi měl ještě zmínit, že existují pokusné verze Formiky, v nichž ten konfigurační soubor nemá (neviditelnou) příponu .Cnf, ale .f4k."
a uvědomil si, že Review hledá právě to .f4k.
Layout.cnf jsem změnil na Layout.f4k a PLViewer chodí.

15

Re: Prohlížení pouzder ze schematického editoru

Dobrý den, omlouvám se za nedorozumění, v důsledcích vyplývající především z práce s testovacími verzemi, kde přípony nebyly ustáleny dostatečně.  Snad je i v tomto vlákně místo, kde bych mohl okrajově zmínit, že také u pokusných výstupních generátorů v Layoutu se přípony .cfg a .dll (u driverů) postupně změnily na .f4c a .f4d.

Obávám se však, že testovací verze 4.40 už podobně nekonsistentní zůstanou.  Mezitím totiž vyvíjíme verzi označenou 4.41, která sice možná má přípony ustáleny definitivně, zato však (hlavně díky zjemnění základní jednotky na 0,1 um) pracuje s novým formátem .pcb souborů, které bohužel nemají zpětnou kompatibilitu; proto ji také zatím testuje jen několik uživatelů.