26

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý večer, ano, přesně způsobem postupného kopírování po částech jsem nakonec postupoval a opravdu se vše zdařilo. Co mě mátlo, byla skutečnost, že při prvním kopírování původního souboru (poloviny symetrického napaječe) program vše provedl okamžitě bez reptání. Až když jsem si usmyslel udělat zmiňované změny ve vzhledu té poloviny schémy (kupř.LM317 byl původně natočen jinak atd...), až poté nastala zmiňovaná hláška o verzi. Možná jsem nevědomky něco "neviditelného" při tom různém otáčení přidal, nevím. Každopádně kopírování po částech funguje, mohlo mě to napadnout hned, nemusel jsem Vás otravovat, znovu se omlouvám. To mám z toho, že to dělám úpo nocích... Moc děkuji za odpověď i trpělivost.

27

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Zdravím,
umím ve schematickém editoru vytvořit novou součástku, v layoutu nové pouzdro, ale neumím je uložit.  Chci dosáhnout toho, když ve schematu použiju novou součástku, aby se mi po příkazu "open layout" načetlo i příslušné nové pouzdro.
Děkuji a přeji hezký den.

28

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, píšete-li, že pouzdro umíte vytvořit, pak už stačí jej pod odpovídajícím jménem vložit do nějakého knihovního souboru *.pcb (strukturou podobného těm knihovnám, které jste si nainstaloval spolu s Formicou) a tento knihovní soubor si připojit pomocí příkazu Library | Add File(s).  Samozřejmě se předpokládá, že ze schematu se na pouzdro odkazujete výše zmíněným jménem.

29

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, ve schematu jsem použil běžnou svorkovnici ARK a běžné relé v pouzdru RELEM15E, ovšem autorouter mě tyto součástky propojí zcela jinak. Nevím, kde dělám chybu. Děkuji a přeji hezký den.

30

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, jistě uznáte, že na tohle je poněkud obtížné odpovědět.  Mohl byste mi (a v kopii též Dr. Křivkovi) prosím poslat *.sch a *.pcb soubor, a případně popsat, kde se výsledek odlišuje od Vaší představy?

31

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, prosím, kterým příkazem zadám autorouteru, aby automaticky zapojoval napájecí vývody integrovaných obvodů, které se ve schématu nekreslí? Nápověda mě nepomohla. Děkuji.

32

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, nevím, zda Vám rozumím správně.  Máte na mysli skryté (napájecí) vývody?  Autorouter se o způsob kreslení schematu již nestará, propojuje jen ty chybějící spojky, které jsou v netlistu (tj. v souboru s příponou .pnl) a dosud nejsou na desce.

Také mi můžete příslušné soubory poslat, třeba z nich bude Vaše otázka jasnější.

33

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, ano mám na mysli napájecí vývody. Uvádím příklad na jednoduchém schématu s NE555. Napájecí vývody ve schematu normálně nejsou. Autorouter je také nezapojí. Něco kreslím špatně. Vše posílám na váš mail. Děkuji.

34

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Děkuji za zaslané soubory.  Zem ve skutečnosti máte (i na desce) propojenu správně, kladné napájení však nikoliv.  Příčina je v tom, že skrytý napájecí vývod se v NE555 nejmenuje +12V ani Ucc, nýbrž V+.

Nejjednodušší způsob, jak ve schematickém editoru zjistit jména skrytých vývodů součástky, je ukázat na ni cursorem např. v základním režimu Identify.  Jejich jména (a čísla) se tak zobrazí ve druhé řádce okna.

35

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Děkuji za rychlé rady. Vše je již funkční a velice jednoduché.