1

Téma: HASP not found

Dobrý den, po letech normálního běhu Formiky na W XP jsem si pořídil NB s W7 a po nainstalování obou edtorů z internetových sad se nedostanu přes v titulu uvedenou hlášku. Ovladač HASP (Alladin) jsem samozřejmě také instaloval z internetu. Přitom mi počítač po instalaci hlásil, že je zařízení připraveno k použití. Tak nevím. Prosím o radu, je-li v tomto případě nějaké řešení. Nebo kde dělám chybu já? Děkuji.

2

Re: HASP not found

Dobrý večer, pro W7 (zejména 64-bitové) zkuste prosím užít tyto instalační sady: www.formica.cz/files/Layout440p100p-test-1001.exe a www.formica.cz/files/Schema440r65p21Vista.exe .  Drivery klíče můžete nechat beze změny.

3

Re: HASP not found

Moc děkuji, už to vše bezvadně běhá.

4

Re: HASP not found

Trochu jsem se radoval předčasně: asi to tady není nejsprávnější téma, ale neumím zase zprovoznit PLViewer. A hledám jak hledám, opět nenalézám ten soubor Layout.Cnf, který by se měl nakopírovat ke schematickému editoru. Nechal jsem si zobrazit i skryté soubory, hledal jsem podle velikosti (něco kolem 34 kB) a pořád nic. Při spuštění Sch.editoru se objeví: "File C:\Program Files (x86)\Formica4.40\Schema\Layout.Cnf not found".
Přikládám ještě výpis Review:
Reading file Schema.Cnf...
File Schema.Cnf not found.
Reading file ...\Schema.Cnf...
Reading file ...\Schema.Mac...
Reading file ...\Schema.Lib...
Library file ...\Lib440-C.Sch index created/updated.
Driver FM410.DLL loaded.
Driver COMPLIST.DLL loaded.
Driver SYSPRINT.DLL loaded.
Driver ...\PLViewer.dll failed.
Driver PLViewer.dll loaded.
Reading file ...\ Aismansopto.Sch ...
??ili opakuji sám sebe v případě z roku 2009, ale tentokrát s W7 64bit :-((. Znovu se omlouvám a děkuji za případnou pomoc.

5

Re: HASP not found

Aha, on tam ten konfigurační soubor totiž asi má příponu .f4k (původní se dostávala do konfliktu s něčím v operačním systému).  Prosím nakopírujte si jej tam a pak mu změňte příponu na .cnf .

6

Re: HASP not found

Je mi to až trapné, ale takovou příponu jsem už hledal - na základě zběžného pročítání zdejšího fóra. W7 Professional nainstaloval na disk (C:\) složky "Program Files" a "Program Files (x86)". Formica se nainstalovala do té druhé. No a v podsložce Layout jsem našel jen přípony dll, cnt, exe, hlp, Mac, Prm, dat. Taky jsou tam složky doc, lib, plv (což je zajímavé, protože jsem tam našel právě ten PLViewer.dll), src a ulp. V nich ovšem též žádné .f4k. Mám přitom povoleno zobrazování skrytých i chráněných systémových souborů.

7

Re: HASP not found

Možná bych teď v rychlosti zkusil nainstalovat obyčejný volně šiřitelný Layout (LayoutE.exe), v něm si připojit knihovny a opustit jej, čímž vznikne ještě původní Layout.cnf.  (Také asi musíte být zalogován jako admin, aby Layout mohl zapisovat do systémového adresáře.  Dnes už to tady však asi nevyzkouším, musel bych si do nb s W7 přenést klíč z druhého počítače, a stejně je tu mám jen 32-bitové.)

8

Re: HASP not found

Jak a proč se mi to nakonec povedlo sám nevím. Zkoušel jsem 4 hodiny všechno možné - odinstalování, přeinstalování do jiné složky, Vámi doporučený volně šiřitelný Layout... Tento volně šiřitelný Layout však nic nezměnil, jen - ač nainstalovaný do jiné složky - způsobil spouštění VŠECH desek v té zkušební sadě, čili při větších deskách hlásil příliš velký počet součástek a neotevřel je. Na ploše přitom byly ikony jak pro "mou" Formiku s HASP, tak ta demoverze. Ale obě spouštěly jen tu demoverzi. Pročesával jsem i windows a nikde žádné *.f4k. Zkoušel jsem otevírat různé Pcb i Sch, přidávat součástky, něco měnit - bezvýsledně. Volně šiřitelný Layout jsem pak odinstaloval. Nakonec jsem čirou náhodou při jedné úplně jednoduché Pcb měnil barvu pozadí (Graphics/Other Colors), až jsem skončil při volbě "Set Defaults". No a při ukládání (zavírání) toho Pcb souboru se najednou objevila hláška, že nastal "Error... Layout/Layout.f4k"!!! Jen jsem to jednoduše odkliknul a vzápětí ve složce C:\Program Files\Formica4.40\Layout našel skvoucí se soubor Layout.f4k. Pak už vše bylo jasné. Ale jak a proč se tam objevil - to je mi záhada. Tak teď už snad mám opět klid na práci :-), asi až do doby, než Gates přijde s něčím zase ohromujícím a já si s tím pořídím nové počítadlo...
Každopádně děkuji za vše.

9

Re: HASP not found

Ještě pár slov, snad to bude někomu užitečné:
C:\Users\název\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Formica4.40\Layout
tak to je cesta k souboru Layout.f4k. Opravdu je třeba mít zapnutou volbu zobrazování skrytých i chráněných souborů, jinak se složka "AppData" vůbec neobjeví. Já tam prohlížel vše možné, kromě právě té zapeklité "VirtualStore". Prostě zákon schválnosti. Upřímně řečeno, zatím se mi zdá, že na XP jsem si zvykl mnohem rychleji než na tady ty W7...

10 Naposledy upravil: krivka (2011-02-05 20:54:39)

Re: HASP not found

Dobrý den, pokusím se vnést trochu světla do té záhady, kde hledat konfigurační soubory programů ve Windows 7 (pravděpodobně totéž platí i ve Windows Vista). Byl tam totiž oproti Windows XP doplněn mechanismus, kdy systém vytváří virtuální překryvnou oblast s možností zápisu pro ty adresáře, kam běžný uživatel (neadministrátor) zapisovat nesmí.

Tedy například k adresáři C:\Program Files (x86)\Formica4.40\Layout se vytvoří C:\Users\krivka\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Formica4.40\Layout v mém privátním prostoru. Tam se soubory zapíšou a program je vidí, jakoby byly v původním adresáři. Ani v případě, kdy soubor už v původním adresáři existuje, se nehlásí žádná chyba zápisu, nový soubor se jen zapíše do překryvného adresáře. Je třeba zdůraznit, že totéž se stane, i když spouští program administrátor v běžném režimu (tj. není použita možnost  Spustit jako administrátor).

Důsledkem existence tohoto nového mechanismu tedy je, že konfigurační soubor (resp. jeho aktuální verzi) musí uživatel při použití samostatně spuštěného souborového manažeru (nejčastěji Windows Exploreru) hledat v překryvném adresáři ve stromu ...\VirtualStore. Pokud si ale uživatel spustí editor LAYOUT a v něm otevře okno Options|Load Configuration, konfigurační soubor tam uvidí a pomocí lokálního menu jej může i kopírovat.

11

Re: HASP not found

Dobrý den, tak jsem zase narazil na to samé: nový počítač, nová instalace Formiky, Layout ovšem hlásí "HASP not found". Schematický editor jsem nakonec zprovoznil, ale  už nevím, se kterým vlastně ovladačem pro HASP a se kterou instalační sadou... ??ili Formica Schematic funguje, Formica Layout nikoliv. Oboje stahováno na stránkách Formiky v sekci Download. Odtud také staženy i ovladače pro HASP, ale různě jsem je mazal, nevím už, co v PC vlastně teď mám. OS je W7 64bit. Omlouvám se a děkuji za případnou pomoc.

12

Re: HASP not found

Dobrý den, pro 64-bitová Windows skutečně jsou třeba trochu jiné instalační sady; odkaz na ně si dovolím Vám za chvilku zaslat e-mailem.

13

Re: HASP not found

Dobrý deň,

po inštalácii Win 7 64bit mi taktiež nefunguje ani Layout ani Schema.
Doteraz som používal verzie, kde bolo možné uloži 70 súčiastok, a teda som dos sklamaný, že musím downgradova novšou verziou.

Viete mi prosím posla verzie fungujúce na 64bit OS?

Ïakujem

14

Re: HASP not found

Dobrý den, odkaz na instalační sady jsem Vám právě poslal e-mailem.  (Odkaz na inst. sadu pro sch. editor byste našel i na konci sousedního vlákna: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=177)

Obecně ale bohužel nemůžeme slíbit, že pro jakýkoliv příští operační systém budou updaty vždy bezplatně k disposici.

15 Naposledy upravil: Zolo (2017-01-25 09:17:04)

Re: HASP not found

Zdravím, také mi starý počítač "lehl" a dostal jsem nový 64 bitový s Windows 10 Pro. Nainstaloval jsem HASP klíč s nejnovějším driverem, systém to vidí, ale programy Layout i Schematic mi hlásí "HASP not found (15)". Volně šiřitelná verze funguje. Také bych prosil ten odkaz na instalační sadu pro 64bit. Nebo nebudete to dávat už do sekce Download? Těch případů s novými počítači bude čím dál, tím víc...

16

Re: HASP not found

Dobrý den, odkazy pro novější a/nebo 64-bitová Windows mohu uvést i zde:
http://www.formica.cz/files/Layout440p1 … t-1037.exe
http://www.formica.cz/files/ik/Schema440p65p50.exe

17

Re: HASP not found

Dobrý den, řeším stejný problém, ve firmě přecházíme na Win10 Pro 64bit.
Nainstaloval se nejnovější HASP driver (Sentinel® LDK and Sentinel HASP® Run-time Environment Installer GUI for Windows) a Schema440p65p50.exe a po spuštění se hlásí "HASP not found (15)".
Předem děkuji za rady

18

Re: HASP not found

Dobrý den, jak vyplynulo z naší přímé komunikace, problém jste již vyřešil reinstalací driverů.  Ostatní uživatele bych ale rád upozornil na příkaz

haspdinst.exe -fr -kp -purge

, kterým lze spolehlivě odstranit předchozí verze driverů klíče.  (Je to vlastně obsah dávkového souboru HASP_1_Zrus_Stary.bat na stránkách dovozce klíčů: http://www.atlasltd.cz/ovladace-hw-klicu.html .)

Mezitím také výrobce klíčů přichází s novější verzí driverů, 7.63.  Lze ji najít na jeho stránce https://sentinelcustomer.gemalto.com/sentineldownloads/ .  Je možné, že ta by si byla s Windows 10 poradila lépe.  V každém případě ji přidám i na naši stránku http://www.formica.cz/utility.html .

19

Re: HASP not found

Dobrý deň prajem,

funguje niekomu ten HASP k¾úč po poslednom update na Windows 10 Pro?

Stiahnem Sentinel HASP/LDK - Windows GUI Run-time Installer, nainštaluje sa to v pohode, v Device Manageri mám Sentinel HASP Key (myslím, že je tam dva krát), avšak v ACC nemám žiaden k¾úč a Layout hlási H0007 hlášku.

Pred pár dňami na W7 mi všetko šlo. Už si s tým neviem rady.

20

Re: HASP not found

Dobrý den, problémem se zabývá tento asi 10 měsíců starý příspěvek: Formica 4.40 po aktualizaci Windows 10 na verze 1803 a 1809.  Dnes bych k němu rád doplnil ještě tři věci:

• To, zda klíč (po updatu Windows 10 a po instalaci aktuálních driverů, jak píšete) funguje, závisí také na jeho stáří.  Staré klíče, které pod aktualizovanými Windows 10 bohužel neumíme zprovoznit, lze mj. poznat tak, že jejich plastové pouzdro má při pohledu ze strany USB konektoru zcela oválný profil (tj. ne profil obdélníku se zakulacenými rohy).

• Pro verzi 4.40 je odkaz na .exe soubory pro Windows 10 v citovaném příspěvku.  Pro verzi 4.41 je teď příslušný Layout.exe v archivu http://www.formica.cz/files/Layout-441-p109-1127.zip , resp. http://www.formica.cz/files/Layout-441-p109-1133.zip , schematický editor pro verzi 4.50 prosím hledejte vždy na konci tohoto vlákna: http://formica.cz/forum/viewtopic.php?pid=1680#p1680 .  (Pro verzi 4.30 s klíčem bohužel řešení neexistuje vůbec.)

• Problémy s klíči nás pochopitelně upřímně mrzí.  Jak ale asi víte, prakticky všechen komerční software pro návrh plošných spojů přešel již před několika lety na obchodní model předplatného.  Stejný model v poněkud jiné vnější podobě se ovšem objevuje i u Windows, jejichž starším verzím vždy po několika letech končí technická podpora, což na uživatele vyvíjí (přinejmenším psychologický) tlak pořídit si novou verzi.  Ačkoliv toto fórum je určeno k diskusi technické, nikoliv obchodní stránky věci, rád bych zde poznamenal, že pokud bychom k předplatnému (s podobným poměrem roční částky k dřívější či pořizovací ceně, jaký mívá konkurence) byli přešli také, ekonomicky by pro nás nebyl problém v takovéto situaci nakoupit nové klíče a zdarma je rozeslat všem předplatitelům.  K obchodnímu modelu předplatného (a již jako autor, nebo jako uživatel zcela jiného softwaru) však nadále mám negativní vztah a zejména se domnívám, že ani dnes by se nelíbil uživatelům Formiky.  Vznikne-li ale (v důsledku softwarových změn na třetí straně) potřeba nových klíčů, bohužel pak nezbývá, než problém řešit k tíži uživatelů.

21

Re: HASP not found

Dobrý deň pán Horský,

áno, mám oblý kľúč, predsa len ho mám viac, ako 10 rokov pomaly.

Kde si teda môžem objednať nový kľúč?

Ďakujem

22

Re: HASP not found

Dobrý den, klíč Sentinel HL Max nebo MaxMicro (liší se jen rozměry) ze série pro Formicu si můžete objednat od firmy Atlas: http://www.atlasltd.cz/cenik-sentinel-ldk.html .  (Prodávají i na Slovensko; myslím, že z tamního zastoupení.)  Po jeho doručení Vám pro něj vystavím nový licenční certifikát (viz též http://formica.cz/instalace.html) výměnou za zaslání starého klíče nebo smazání předchozího certifikátu.

23

Re: HASP not found

Ďakujem pekne, kľúč objednám ASAP.

24

Re: HASP not found

Dobrý den a šťastný Nový rok 2023, dovoluji si obrátit se na Vás s prosbou o pomoc.

Asi po nějakých aktualizacích W10 Pro, již nenajede Layout , Schema, bez chybového hlášení ale
v eventech se objeví chyba, viz níže, pod čarou.

Otestoval jsem i ve fóru nalezené exe soubory ale ty zase hlásí Sentinel key not found H0007.
Ve správě zařízení lze, pod složkou řadiče USB , najít
Sentinel HASP Key
Sentinel USB Key

Stáhl jsem i nové ovládače HASP a odzkoušel tyto
Sentinel_LDK_7.103_Run-time_cmd_line
Windows_Driver_8_15 z ATLASu
a ještě nějaký starší z ATLASu
---------------------------------------------------
Název chybující aplikace: Layout.exe, verze: 4.40.103.1037, časové razítko: 0x2a425e19
Název chybujícího modulu: unknown, verze: 0.0.0.0, časové razítko: 0x00000000
Kód výjimky: 0xc0000005
Posun chyby: 0x002e0208
ID chybujícího procesu: 0x1bb8
Čas spuštění chybující aplikace: 0x01d91dba407dd669
Cesta k chybující aplikaci: C:\Program Files (x86)\Formica4.40\Layout\Layout.exe
Cesta k chybujícímu modulu: unknown
ID zprávy: e1f77efd-1fbb-48e6-8946-a5e7e1bfcc36
Úplný název chybujícího balíčku:
ID aplikace související s chybujícím balíčkem:
---------------------------------------------------
Chybný blok 1656436724539146105, typ 1
Název události: APPCRASH
Reakce: Není k dispozici.
ID souboru CAB: 0

Podpis problému:
P1: Layout.exe
P2: 4.40.103.1037
P3: 2a425e19
P4: StackHash_2beb
P5: 0.0.0.0
P6: 00000000
P7: c0000005
P8: PCH_41_FROM_ntdll+0x000734EC
P9:
P10:

25

Re: HASP not found

Dobrý den, tohle pro mne bohužel (nebo naštěstí?) není známá situace, na kterou bych mohl odpovědět nějakým vyzkoušeným postupem.

Prosím zkuste ještě spustit programy Layout.exe , příp. Layout7.exe z archivu https://www.formica.cz/files/Layout-441-p111-1159.zip , jinak ale řešení asi stejně bude muset počkat na pana Vidmana z firmy Atlas, která klíče dováží.