1

Téma: Excellon data ?

Zdravím,

testoval jsem generovaná data na této stránce: http://mayhewlabs.com/3dpcb. Pro PCB je to ok ale pro Excellon standardní driver to neukáže otvory a pro driver ExcPlus to skončí chybou. Kde je problém ?

Děkuji

Pavel Meca

2

Re: Excellon data ?

Dobrý den, to jste tedy došel dále než já, zatím se mi Vámi odkazovaným prohlížečem nepodařilo rozumně zobrazit ani gerberovské soubory (ani obdržet hlášení chyby).  Jakou chybu prohlížeč ohlásil Vám?

Kde je problém, nevím, ale takhle zvenčí se mi zdá podobný problémům popisovaným ve fóru prohlížeče: mayhewlabs.com/forums/topic/pathological-results-from-gerber-viewer

Je zjevné (dle typu písma v potisku desek), že všechny tři ukázky byly vygenerovány Eaglem.  Soubory z něj mohou snadno mít nějakou vlastnost, na kterou prohlížeč spoléhá (např. jeden konkrétní formát čísel), ale která z hlediska formátu Gerber (resp. Excellon) není nijak povinná, ba ani doporučovaná.  Zdá se, že Formica není jediný návrhový systém, jehož výstupy prohlížeč (jinak graficky velmi pěkný) zobrazit neumí.

(Pokud jde o standardní Excellon, je to formát, který neobsahuje tabulku průměrů vrtáků, a ty prohlížeči nedodáváte ani žádným jiným kanálem; z těch důvodů není celkem divu, že takovéto otvory zobrazit nedokáže.)

3

Re: Excellon data ?

Dobrý den,

mě ten prohlížeč zobrazuje gerber data perfektně. Pokud zadám excellon data standardní, tak to  otvory neukáže ale není tam žádná chyba. Data z ExcPlus nehlásí chybu ale zobrazí se  pouze celá obrazovka zelená.

4

Re: Excellon data ?

Dobrý den, ono to také může souviset s verzí webového prohlížeče; já to zkoušel ve Firefoxu 62.0.3.  Prohlížeč Gerberu jsou vlastně javascripty, které běží pod ním.  V čem jste to zkoušel Vy?

Případně byste mi také mohl poslat své soubory, abych si mohl prohlížeč vyzkoušet přímo s nimi.

5

Re: Excellon data ?

Děkuji za data.  Ta zelená obrazovka je vlastně nepájivá maska; prohlížeč si zřejmě vždy najde mezní hodnoty souřadnic a dle nich vykreslí obdélníkovou desku (není-li v něm odškrtnuto Show outline).  Problém nejspíš bude opravdu v tom, že prohlížeč nerozumí numerickému formátu definovanému řádkou METRIC,LZ,000.00 .  (Dokladem toho je ohlášená absurdní plocha desky; když si ji odmocním, vyjde mi rozměr řádově deset metrů.)  To snad lze trochu vylepšit pomocí Files / NC Drill / Driver Parameters / Trailing Zeroes = Included, ale stejně by možná bylo potřeba do souřadnic v souboru vkládat na příslušná místa desetinné tečky...

Je otázka, zda prohlížeč pro Vás má takovou hodnotu, aby se vyplatilo vytvářet kvůli němu pozměněnou verzi DLL pro Excellon.  Zatím to na mě dělá dojem, že prohlížeč dokáže pracovat jen v milech, nezávisle na hlavičce souboru.  Byla by krajně nevděčná práce toto opravovat na straně generování dat (a formát, s nímž prohlížeč bude fungovat, hledat metodou pokus a omyl), technicky mnohem vhodnější by bylo spravit prohlížeč.

6

Re: Excellon data ?

Zdravím,

není  potřeba to řešit. Na tom prohlížeči je dobré to, že se dá deska jednoduše a pěkně prohlédnout. Psal jsem to autorovi a zatím není odpověď.

Pavel Meca

7

Re: Excellon data ?

Dobrý den, teď jsem si mimochodem zkusil vygenerovat vrtání z Eaglu pomocí jobu pool.cam, který má na svých stránkách ke stažení PragoBoard (http://www.pcb.cz/soubory), a prohlížeč mi jej nezobrazil také...

Ale základní otázka je, čeho vlastně chcete dosáhnout.  Ověřit si správnost vygenerovaných dat, anebo si desku prohlédnout ve 3D ?  Pro první účel se tento prohlížeč bohužel příliš nehodí; zdá se, že např. nedokáže správně vykreslit kruhové oblouky (to jsou ty zmatené čáry, které byste viděl v potisku kolem válcových pouzder).  Zde bych naopak rád znovu upozornil na prohlížeč společnosti Ucamco (https://gerber.ucamco.com/), který lze důvodně brát jako referenční; viz též http://www.formica.cz/forum/viewtopic.p … 1600#p1600

Chcete-li se v prohlížeči jen podívat na desku, je zde však jednoduché řešení.  Možná víte, že RS274X.dll (resp. RS274X.f4d v novějších verzích) se dá připojit také jako generátor pro vrtačku v menu Files / NC Drill.  Výsledek vidíte na obrázku (deska je sice Vaše, ale aspoň roh tady snad ukázat mohu):

http://www.formica.cz/files/forum/dp08pa.png