1

Téma: Uživatelské vlajky, uživatelské barvy prvků

Dobrý den, jak možná víte, v programu Layout lze ke každému prvku nebo součástce připojit až 4 uživatelské vlajky.  Ty byly původně určeny hlavně pro ukládání mezivýsledků množinových operací, dnes jsou užívány zejména k barvení netlistu.  (Širšímu využití ovšem bránilo i to, že nejsou ukládány do .pcb souborů, což by se od další verze jejich formátu mělo změnit.)

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlags1.png

Pokusná verze, na níž teď pracuji, dovoluje pomocí uživatelských vlajek obarvit i jednotlivé prvky.  Barva vlajky pak má přednost před barvou vrstvy, která ostatně může být visuálně potlačena užitím společné šedé.  Na následujících screenshotech se snažím ukázat, jak by to vypadalo a k čemu by se to případně mohlo hodit:  Co když se například chci podívat na několik signálů zároveň, a zajímá mne třeba plocha smyček, které spolu tvoří?  Na vrstvě mi u toho tolik nezáleží, ale výhodná bude možnost signály pohodlně odlišit od sebe.

Tady ještě užívám starší příkazy, tj. potenciály zvýrazněné v režimu Mark Track.  K rozlišení potenciálů bych na ně nejspíš musel klikat dynamicky, jinak jsou propleteny natolik, že bych je těžko rozeznával:

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors8.png

Následující tři screenshoty již využívají uživatelské vlajky, liší se jen v tom, kolik je zachováno ze standardních barev vodivých vrstev:

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors7.png

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors5.png

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors6.png

(Desku Triton.pcb si můžete stáhnout z galerie.) 

Toto však je jen jedna z možných aplikací vlajek, která mne napadla.  Rád uvítám další náměty, než bude verze implementující barvy vlajek dokončena.  A kolik by těch vlajek mělo být?

2

Re: Uživatelské vlajky, uživatelské barvy prvků

To je zajímavé, občas se mi na deskách objevuje více napětí, takže zobrazit si barevně náhled kde až všude které mám by rozhodně pomohlo. Počet vlajek si neodvažuji troufnout odhadnout.

3

Re: Uživatelské vlajky, uživatelské barvy prvků

K zobrazování řízenému uživatelskými vlajkami jsem dostal velmi zajímavý námět od pana Ocha:  Vlajky nemusejí jen určovat barvu zobrazovaných prvků, ale prvky s nastavenou uživatelskou vlajkou by mohly být zobrazeny v barvě vrstvy i tehdy, když ta je dimována nebo vypnuta.  Současná testovací verze má tuto funkci řízenu uživatelem zadávanou maskou určující, které uživatelské vlajky budou fungovat popsaným způsobem.  Jako její přirozené rozšíření by se nabízelo mít tam takovéhle masky dvě, z nichž jedna by umožňovala ???překonat??? jen dimování vrstvy a druhá (odpovídající funkci té masky, která je tam teď) také její vypnutí.

Protože si jsem vědom, že z tohoto popisu nemusí být vůbec zřejmé chování ani jeho možné využití, raději opět připojuji nějaké screenshoty.  Případným zájemcům mohu poslat odkaz na pokusnou verzi (někteří jej ode mne již dostali).

Zde je opět deska Triton, podobně jako na prvním obrázku prvního příspěvku vlákna.  Zvýraznění dvou silových vodičů však bylo přesunuto do uživatelských vlajek A a B (na tenhle screenshot by stačilo do jedné z nich), a pro ně maska povoluje barvy vrstev, které však byly jinde dimovány (na rozdíl od citovaného obrázku s výjimkou vrstvy 21, takže názvy součástek dovolují základní orientaci na desce.)  Výsledkem je zřetelné odlišení dvou vodičů, u nichž zároveň zůstává dobře patrné, na kterých jsou vrstvách.

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors9.png

Pomocí uživatelské vlajky C jsou tady selektivně dimovány čáry typu 20, užité k rozlévání mědi na obou vnějších vodivých vrstvách.  Výsledné zobrazení dobře ukazuje strukturu měděných ploch (viz též http://www.formica.cz/clanky/copper_tips.pdf).

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors10.png

Podobně pro jinou (čtyřvrstvou) desku: vybrané napájecí spoje...

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors11.png

... a dimování rozlévané mědi na všech čtyřech vrstvách.

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors12.png