1

Téma: Vykreslení ovoru v DXF

Dobrý den!
Chtěl jsem se zeptat zda je možné ve verzi 4.21 při exportu do DXF(kvúli tisku) někde nastavit
možnost, aby se vykreslili i díry v pájecích bodech.Zatím se mi to ukládá a vykresluje plné.

Děkuji

2

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Dobrý den, dotazu rozumím tak, že Vaším cílem je získat dokumentaci spíše než matrici (k tomu ostatně existují vhodnější a pohodlnější cesty než DXF).

Něco jako ???vrtací plánek??? v DXF můžete vytvořit tak, že si generátor DXF.dll připojíte nikoliv jako generátor matrice, nýbrž vrtacího programu.  (Ten byste pak mohl v nějakém programu pracujícím s DXF zkombinovat s ostatními vrstvami desky, vygenerovanými běžným způsobem.)  Jinou otázkou ovšem je, zda takováto možnost existovala už ve verzi 4.21, staré cca 15 let.  To si již bohužel nepamatuji, a asi by mne stálo dost času to teď zjišovat.

V každém případě ??? a to se týká všech uživatelů starších verzí Formiky ??? bych ale rád upozornil na tzv. Technologickou verzi programu Layout, která (i bez hardwarového klíče) dovoluje generovat veškeré výstupy, a to i ze dřívějších formátů *.pcb souborů.  V ní si můžete nejen vygenerovat zmíněný vrtací plánek, ale možná najdete i výstupní formát, který Vám pro účely tisku bude vyhovovat lépe (např. PDF?).

3

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Děkuji za odpověď!
Chtěl jsem to spíše pro tisk,protože v této verzi mi už nefunguje tisk přímo z Formiky,tak jsem zauvažoval nad tím
to tisknout z nějakého Cadu,abych nemusel mít naistalovánu další Formiku jenom kvůli tisku.
No nic,budu i nadále tisknout přes tu tzv. "Technologickou verzi".
I tak děkuji za info.

4 Naposledy upravil: Martin (2014-09-09 09:27:40)

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Ještě jenom,když jste psal o připojení generátoru DXF.dll k vrtacímu programu(to by bylo fajn,ale nevím jak v tomto postupovat),ale
chtěl jsem se zeptat zda existuje možnost nastavení výpisu souřadnic (Excellon.dll),tak aby se mi vypsali i s desetinnou tečkou.
Používám pro vrtání svůj vlastní program(pro CNC obrábění) a tímto způsobem mi jde celkem jednoduše načíst souřadnice děr,ale
momentálně to pracuje s desettinou tečkou...
Mám v mém programu možnost načíst souřadnice přes DXF(vyhledává,ale pouze "circle" dle průměru) a nebo je můžu vypsané z Vašeho generátoru Excellon.dll
překopírovat do mého programu,ale vždy tam musí být ta desetinná tečka a z toho Excellonu to vypisuje bez ní ......

5

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Martin napsal:

(...) když jste psal o připojení generátoru DXF.dll k vrtacímu programu (to by bylo fajn,ale nevím jak v tomto postupovat) (...)

To je jednoduché: V příkazu Files | NC Drill | Load Driver prostě zkusíte připojit nějaký generátor matrice.  Některé mají své vlajky uvnitř nastaveny tak, že toto umožní.

Martin napsal:

(...) zda existuje možnost nastavení výpisu souřadnic (Excellon.dll),tak aby se mi vypsali i s desetinnou tečkou (...)

Formát CNC-5 (či který v generátoru pro Excellon vlastně je) je tak starý, že se snaží ušetřit každý znak (tj. tehdy řádku děrné pásky), proto se desetinných teček úspěšně zbavil, a nenapadá mne žádné nastavení driveru, které by je tam zas vracelo.  Ostatně v zájmu zkrácení souborů formát také vychází z pozorování, že souřadnice (díky tehdy užívanému rastru, např. 50 milů pro spoje a celých 100 milů pro vývody součástek) bývaly poměrně kulatá čísla, a tak potlačuje vlečené nuly spíše než vedoucí.  Vlečené nuly i opakující se souřadnice byste si asi měl v příslušném menu naopak povolit, aby čísla získala co možná jednotný formát, např. 6 číslic bez desetinné tečky.

Pokud pro Vás soubory ani pak nebudou zpracovatelné, druhá možnost by byla napsat si výstupní generátor vlastní, respektive si upravit některý z existujících, jejichž zdrojové texty máte v podadresáři src\ každé instalace verze 4.40.  Spíše než Excellon.pas by se k tomu možná hodily podstatně jednodušší Merona.pas nebo Posalux.pas.  K překladu budete potřebovat Delphi nebo nějaký překladač Object Pascalu.

6

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Aha,já jenom jestli jsem některou z položek,která by umožňovala nastavení té desetinné tečky nepřehlédl....
Jedinný generátor v NC Drill,který mi to připojí a vygeneruje souřadnice je právě ten Excellon.dll.
To bude pro mě asi jednodušší přeprogramovat to vypsání desetinné tečky u souřadnic v tom mém programu.

  Děkuji za vysvětlení

7

Re: Vykreslení ovoru v DXF

Martin napsal:

Jediný generátor v NC Drill,který mi to připojí a vygeneruje souřadnice je právě ten Excellon.dll.

Je dobře možné (jak jsem výše napsal), že to ve verzi 4.21 dosud nešlo.  Ve verzi 4.40 si ale jako generátor vrtacího programu můžete připojit např. RS274X.dll, PDF.dll, DXF.dll...