1 Naposledy upravil: Tomas Petlach (2010-10-07 12:27:42)

Téma: Součástka pro propojení skrytých vývodů

Dobrý den. Navrhuji právě desku, kde používáme cca 8 různých napájecích větví. Když jsem chtěl v knihovně dodefinovat chybějící součástky pro propojení skrytých vývodů (pro napájení 1,8V, 3,3V atd.), nepodařilo se mi vytvořit nezávislé součástky. Přestože vytvářím úplně novou součástku Browse|Create(Component) , ve výsledku se všechny chovají jako jedna součástka a rozšiřuje se množina synonym. Jediným řešením a podle mě příliš těžkopádným je, že z původní knihovny Liv440-A vložím různé součáskty napájení (-5V, -12V, -18V atd.) a u každé pomocí Browse | Modify předefinuji jméno součástky a jméno a label power pinu.
Jaký je správný způsob pro vytvoření Součástky pro propojení vnitřních vývodů?

2

Re: Součástka pro propojení skrytých vývodů

Dobrý den. Pro úplnost zopakuji, že napájecí symbol je součástka obsahující běžný zobrazený vývod a skrytý napájecí vývod (power pin), které jsou propojeny tím, že mají přiřazen shodný Pin Index. Ten se zpravidla shoduje s návěštím vývodu. Aby editor rozlišil, že jde o součástku se speciálním zacházením (např. se nevypisuje do netlistu), jsou určitým způsobem nastaveny viditelnosti a velikosti některých popisů. K tomu stačí v menu Name, Package,... nastavit přepínač Default Label Attributes do polohy Power Symbol nebo Ground Symbol podle skutečného použití. Nejsou nijak omezeny ani název součástky ani grafický vzhled. Součástka může obsahovat i další vývody. Může obsahovat i další dvojice takto propojených vývodů, takže např. můžete všech 8 napájecích větví připojit pomocí jediné součástky.

Z toho, co jsem napsal, je asi jasné, že napájecí součástka obsahuje mnoho volitelných parametrů, a tudíž ji nejde vytvořit nastavením jediného parametru.

Postup, který Vám připadá jako těžkopádný, se mi naopak jeví jako jediný rozumný, protože přejímá většinu atributů od již hotové předlohy a stačí jenom změnit jméno součástky, návěští napájecího vývodu a případně (jsou-li viditelné) jméno nebo návěští zobrazeného vývodu.

3

Re: Součástka pro propojení skrytých vývodů

Dobrý den, děkuji za objasnění.