1

Téma: Součástka pouze ve schema

Dobrý den,
mám takový problém. Udělám si nějaké schéma a když ho otevřu v layoutu, neobjeví se tam některé součástky a napíše to "Packages not found in the library :" a ty součástky co tam nejsou. Určitě by šlo najít jiné podobné součástky nebo si stáhnou další knihovny, ale nejde to vyřešit nějak rychleji než tímto zdlouhavým způsobem?
Děkuji za rady

2

Re: Součástka pouze ve schema

Dobrý den, základním problémem je, že v knihovně dodávané se schematickým editorem nemají všechny symboly předdefinováno jméno pouzdra.  Některé z těchto symbolů navíc jsou míněny jako generické -- tak např. C může representovat všemožné kondenzátory, jejichž pouzdra se objemem liší o mnoho řádů a v knihovnách u editoru desky pochopitelně ani zdaleka nejsou všechna.

Nejsprávnější postup ovšem je zadávat jméno pouzdra korespondující s knihovnou, kterou užíváte v editoru desky, již při kreslení schematu.  To si můžete podstatně usnadnit instalací prohlížeče pouzder (blíže zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75).

3

Re: Součástka pouze ve schema

Děkuji, velmi mi to pomohlo. Je to šikovná věc.

4

Re: Součástka pouze ve schema

Dobrý den. Měl by jsem dotaz ohledně pouzdra jež jsem  v knihovnách nikde nenašel.
Chtěl jsem v zapojení použít relé jež  je v knihovně a to pod označením RELEF4052-12.   Ale bohužel jsme k němu nenalezl nikde matrici pouzdra. Asi nejlepší a nejrychlejší by byl  nějaký způsob rychlého návrhu. Proto by mě zajímalo jakým nejrychlejším způsobem si pouzdro vytvořit, ale tak abych ho mohl použít-doplnit pod Package v editačním okénku SchematEditoru v Edit Component.  Tímto by bylo stravitelné i pro Autorouter. Děkuji

5

Re: Součástka pouze ve schema

Dobrý den, dotaz by se spíše hodil k programu Layout (http://www.formica.cz/forum/viewforum.php?id=3), ale odpovím na něj zde, protože se příspěvky nedají jednoduše přesouvat.

Odpověď by mohla mít tři části:

1) Nové pouzdro si můžete vytvořit v editoru součástky programu Layout, do nějž se dostanete příkazem Place | Component | Create Package -- prostě jej tam "nakreslíte", přičemž místo pájecích bodů budete vkládat vývody (příkazem Place | Pin).

2) Pro vlastní pouzdra je výhodnější mít samostatný knihovní *.pcb soubor, do něhož budete jednotlivá pouzdra umisovat jako součástky, pojmenované zvoleným názvem pouzdra.

3) Pro automatické vkládání pouzder na desku je tento knihovní soubor třeba zaregistrovat příkazem Library | Add File(s), pak uložit konfigurační soubor Layout.Cnf a znovu jej přenést tam, kde jej prohlížeč pouzder ze schematického editoru uvidí (viz též http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75).

6

Re: Součástka pouze ve schema

děkuji velmi o.k.