1

Téma: Formica a WIN7

Zkouším Formicu Layout i Schematic s HASP4 driverami na Windows7-Profesional (Ultimate) x86 a vše funguje podle instalační sady vystavené v sekci download. Oproti Vistě se Formica chová mnohem stabilněji. Jediný a trvalý nedostatek je ten, že není instalační sada i když je to při instalaci zaškrtnuté vytvořit ikonu do panelu snadné spouštění. Na ploše při zaškrknutí zůstane, při odškrknutí se na ploše neobjeví.Je to úplně stejný problém jako u Visty. Windovs XP to prostě nedělá!!Není nutné používat žádné jiné speciální exe soubory jako u Visty. Je to zkušenost zatím stará 2 dny.

2

Re: Formica a WIN7

Systém Formica používám na Vistách rok a půl a ŽÁDNÝ problém se stabilitou jsem nezaznamenal.

3

Re: Formica a WIN7

Tak to jste šástný člověk. Aby mi to vcelku uspokojivě běhalo, musel jsem použít jiný layout a schematic.exe (layout-p99-107-env.12 a obdobně schematic) soubor, než ten, který je v instalační sadě na NETu formicy. Pak byl další problém s vyhledáním cesty při Vistě Business x64 a to hlavně s HASP drivery a umístěním souborů. Je samozřejmě možné, že uvedené nepříjemnosti mohl dělat i antivirus a firewall, ale po zkouškách s ESS-x64 a Kaspersky (dělalo to stejně), jsem se vrátil zpět k XP-Pro. U WIN7 mně těší, že bezproblémů funguje layout i schematic.exe z instalační sady bez dalších experimentů.

4

Re: Formica a WIN7

Layout (respektive jeho překladač - DELPHI?) si zřejmě příliš nerozumí s prostředím AERO a všemi jeho grafickými fičurkami. Jen pro příklad - překreslení největší desky, kterou mám k dispozici pomocí ZOOM ALL mi s AEREM trvá 40 sekund (což už není na práci, ale alespoň se pokochám, jak se kreslí deska po vrstvách - pro zvídavé - nejprve se kreslí od spodu nahoru vodorovné vodivé vrstvy, poté šikmé čáry z pravého dolního rohu do levého horního, poté obrysy součástek a svislé čáry, následují šikmé z levého spodního do pravého horního, poté nejspíše nepájivá maska a nakonec hodnoty součástek). Pokud  ovšem přepnu W7 do režimu "Optimalizovat pro výkon" a W7 příjdou o své omalovánky, je doba překreslení té samé desky do 2 (dvou) sekund. Dopátral jsem se ke dvěma způsobům, jak přepnout režim:

1. Přes Ovládací panely
Nejprve je nutno proklikat se  přes Ovládací panely/Všechny položky Ovládacích panelů do "Informace o výkonu a nástroje"
Zde se zvolí v levém menu volba "Upravit vizuální efekty" a je na vás, zda si zvolíte pomalou práci - volba Optimalizovat na vzhled nebo "TURBO" režim pro Formicu volbou "Optimalizovat pro výkon". Je  také možné si naklikat svoji vlastní variantu výkonu/nevýkonu grafické části. Kliknutím na Použít už můžete při volbě Optimalizovat pro výkon očekávat výrazně ošklivější vzhled, ale svižný layout. Jen pro upřesnění - moje PC má ve vyhodnocení výkonu skóre 5,9 (za horší disk), takže to není žádný lenoch.

http://www.formica.cz/files/forum/w7-vykon.jpg

http://www.formica.cz/files/forum/w7-vykon2.jpg

2. varianta zastavením / spuštěním služby
o AERO fičurky se v mém PC stará služba Motivy. Pokud mám PC nastavené pro vzhled, zastavím tuto službu, W7 přijdou o grafické fičury a Layout lítá jako drak. Když práci dokončím, službu znovu spustím, omalovánky znovu naskočí. Spustitelný soubor této služby je C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs, bohužel se mi ho pomocí NET STOP a NET START zatím nepodařilo přimět k zastavení a znovu spuštění z příkazové řádky.

http://www.formica.cz/files/forum/w7-sluzba.jpg

5

Re: Formica a WIN7

Formica je skutečně napsaná v Delphi, avšak problém není přímo v nich, nýbrž v grafickém rozhraní GDI, které užívají.  To je na novějších Windows (Vista a 7) už jen emulované, což bohužel má výše popsaný dopad na rychlost.  Na těchto Windows by rychlejší práci dovolila rozhraní GDI+ a/nebo Direct2D.  Není nijak nemožné (a dokonce ani příliš obtížné) kreslit skrz tato rozhraní z Delphi; Direct2D je v posledních Delphi 2010 navíc přímo podporováno.

Velká potíž je však v tom, že tato rozhraní sice na jedné straně podporují všelijaké pěkné a užitečné efekty, třeba alpha blending čili transparentní vykreslování vrstev nebo anti-aliasing, to jest vyhlazení okraje objektů výpočtem barvy jeho hraničních pixelů, na druhé straně ale již neumějí ty jednoduché a elegantní efekty, které byly v GDI.  Následkem toho už např. nelze OR-ovat barvy tak, jak to dělám při vykreslování jednotlivých vrstev desky.  To je velmi nepříjemný problém, jelikož OR je komutativní operace (díky čemuž nezáleží na pořadí kreslení vrstev), a toho využívám kupříkladu při updatování částí okna po editacích.  Užití  GDI+ i Direct2D by proto vyžadovalo celou grafiku Layoutu zásadně předělat.

Děkuji za návod, popisující co a jak ve Windows 7 popřepínat; myslím, že bude užitečný i ostatním.

6

Re: Formica a WIN7

Mohu potvrdit, že skutečně s nastavením dle kolegy Ivoše Lofflera Formica 4.40 běhá pod Win7 velice svižně. Mám od samého začátku (cca 7 měsíců) na Win 7 Prof nastaveno "jen pro výkon" a zakázané aero. Je pravda, že při silnější mašině s cpu, VGA a RAM se i při zapnutém Aero vykreslování "příliš" nezpomalí, ale ne všichni máme doma "počítačové děla". Nejrychleji to běhá na Win7-Startér, protože tam jsou všechny "fičúrky" Microsoftu očesané a nedají se nainstalovat. Kompromisní volba je Home Premium (i Basic) anebo při možnosti XP módu i Profesional. Zatím jsem tento mód nemusel však užít ani jednou. Ultimate jsem zatím vůbec nevyužil a Aero mi není k ničemu. Nainstaloval jsem si dokonce i standartní Classic menu jako u XP. Pozadí obrazovky mám nastaveno v plné barvě (černá).

7

Re: Formica a WIN7

Tak ja jedu asirok a pul nebo dva roky (presne netusim) na Vistach, a at jsem nastavoval ficurky jak jsem chtel, zadna vyznamejsi znamka po zvysene rychlosti prekreslovani se nekonala, tak snad jsou ty W7 opravdu udelane dukladneji.

8

Re: Formica a WIN7

Dnes jsem objevil (naprosto nečekaně), že vypnutí Motivů je možné nastavit přímo na konkrétní program. Stačí na Layout.exe kliknout pravým tlačítkem, zvolit poslední položku (Vlastnosti) a v záložce Kompatibilita zaškrtnout Zakázat motivy a Zakázat kompozici plochy. Pokud se zvolí OK, tak si program při dalším spuštění na pozadí vypne grafické vylepšení (k nelibosti W7, které hned žalují - Barevné schéma bylo změněno na typ W7 Basic) a po ukončení ho opět zapne. Být věřící, zapálím v kostele za Microsoft svíčku.

9

Re: Formica a WIN7

zdarvim,
mam problem s Formicou pod windows 7 ultimate x64. neni schopna najit klic, nezabralo ani preinstalace ovladacu HASP klice..
nemate nekdo nejake zkusenosti s timto problemem..?

10

Re: Formica a WIN7

Dobrý den, problém nevyplývá ani tak z toho, že jde o Windows 7, jako z toho, že zřejmě jsou 64-bitové.  V tom prostředí z nějakého důvodu Formica z oficiálních instalačních sad nemůže komunikovat s drivery klíče (které však i přesto jsou aktuální).  Pro schematický editor je asi v tomto prostředí nyní nejjednodušší užít sadu www.formica.cz/files/ik/Schema440p65p47.exe , pro Layout samotný .exe soubor, který jsem odpoledne posílal Vašemu kolegovi.

11

Re: Formica a WIN7

Dobry den, takze vse funguje, diky za rady a pomoc.

12

Re: Formica a WIN7

Dobrý den,
k dispozici je úplně nová instalační sada (obsahuje poslední dostupnou verzi instalátoru Inno a poslední verzi ovladačů HASP). Můžete ji stáhnout z adresy  www.formica.cz/files/ik/Schema440p65p48.exe .

13

Re: Formica a WIN7

Místo odkazů na verze Schema440p65p47 a Schema440p65p48, zmíněných výše v tomto vlákně, nyní prosím užívejte http://www.formica.cz/files/ik/Schema440p65p50.exe .

14

Re: Formica a WIN7

Dobry den,
bohuzel musim uz konecne a definitivne prejit na W7,
je k dispozici i nejaky vhodnejsi soubor LAYOUT.EXE,
kdyz nyní pouzivam verzi P100.1007C?

Schematik predpokladam budu instalovat P650050..
Diky

15

Re: Formica a WIN7

Dobrý den, ano, a na Layout posílám odkaz e-mailem.

16

Re: Formica a WIN7

Mam formicu V4.30 a problem  pod windows 7 ultimate x64. neni schopna najit klic, nezabralo ani preinstalace ovladacu HASP klice..
nemate nekdo nejake zkusenosti s timto problemem..?

17 Naposledy upravil: Petr Horský (2014-09-15 16:38:51)

Re: Formica a WIN7

Dobrý den, zkušenosti nějaké jsou, ale bohužel vesměs negativní.  Jde o to, že rozhraní uvnitř programu komunikující s klíčem, které jsme užívali ve verzi 4.30 (a starých releasech 4.40 včetně toho dosud na stránce Download), pod 64-bitovými Windows nemůže fungovat.  Zatím všechny takovéto případy vedly k upgradu; nevím o nikom, kdo by Formicu 4.30 s klíčem rozchodil pod W7/64, a dle vyjádření dovozce klíčů to také ani nejde.

E-mailem jsem Vám právě poslal odkazy na instalační sady, s nimiž si komunikaci verze 4.40 s klíčem můžete vyzkoušet.