1 Naposledy upravil: Ivo Löffler (2008-10-11 19:10:18)

Téma: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Pokračování  http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=10 v samostatném vlákně ... .

Léta používám pro náhled nad daty, než je pošlu do výroby, GCPrevue (www.graphicode.com). Má sice z mého pohledu velice toporné ovládání a ve starších verzi mi u některých desek zlobilo zobrazení dat pro vrtačku (otvory byly uplně někde jinde a v jiném měřítku) nicméně DPS od dodavatele byly v pořádku.  Velice doporučuji podívat se na desku "jinými brýlemi". Vygenerovaná data se do programu načítají pomocí FILE/IMPORT, v otevřeném okně se vyberou všechna vyexportovaná data včetně vrtacích (tedy soubory jmeno_desky.Lxx a jmeno_desky.Exc), třikrát se klikne na OK a data z tajemných souborů se ukáží ve své plné grafické kráse.

2

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Pro základní představu připojuji stažené obrazovky z (dnes již velmi staré) verze GCPrevue 9.0.0.8, kterou užívám doposud.  Několik po ní následujících verzí mělo ovládání vyřešeno ještě méně šastně, a současnou verzi vlastně neznám. 

http://www.formica.cz/files/forum/gcprevue9-1.png

(původní velikost zde)

Ostatně také fonty v matricích, které jsem pro vytvoření obrázků náhodně našel na disku, jsou starodávné, ještě z verze 4.30...

http://www.formica.cz/files/forum/gcprevue9-2.png

(původní velikost zde)

3

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Dobrý den,
můj tip, já používám k náhledu na gerber data Free/Open Source Gerber Viewer v2.0.1 a jsem s ním spokojený. Je verze pro Linux i Wokna.
Hezký den

4

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Máte na mysli tenhle: http://sourceforge.net/projects/gerbv/ , http://gerbv.sourceforge.net/ ?

5

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Dobrý den,
pro info. GC Prevue již není free, roční poplatek je 50$. Výše uvedený soft Gerbv jsem odzkoušel, není tak dokonalý jako GCprevue, ale použít se dá.
IvoL

6

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Děkuji za zprávu.  (Jakási předzvěst toho se objevila možná již v době, kdy se novější verze GC Prevue odmítaly spustit jakožto zastaralé.)  Verze 25.3.6 mi zatím běží, jen vypisuje Support Plan Expiration: 18-oct-2017.

Rád bych zde také upozornil na Reference Gerber Viewer společnosti Ucamco, která dnes je správcem formátu Gerber, resp. RS-274X.  Prohlížeč pracuje on-line na adrese https://gerber.ucamco.com/ .  Jednou z jeho výhod je, že (díky svému původu) zobrazuje kruhové oblouky správně, což pro všechny on-line prohlížeče bohužel neplatí; nevýhodou naopak nemožnost vykreslit vrtací program, tj. data pro Excellon.  (Vypadá to, že ignoruje "METRIC" v hlavičce vrtacích souborů.)

7

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Dobrý den,
Ještě je varianta vygenerovat data podle požadavků SeedStudia (správné přípony souborů - viz níže), zabalit soubory do zipu a přes jejich stránky si data prohlédnout. Výrobu jsem u nich ještě nezkoušel
https://www.seeedstudio.io/fusion_pcb.html
A návod, jaké mají mít vrstvy přípony
http://support.seeedstudio.com/knowledg … erber-file

8

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Ivo Löffler napsal:

(...) a přes jejich stránky si data prohlédnout.

Tam ale narážím na problém, že jejich náhled bohužel neumím správně vyzoomovat.  Vypadá to, že matrice jednorázově vygenerují do poměrně hrubé bitmapy, a pak jen zoomují tu, spíše než by pro požadované zvětšení (a výřez) generovali novou.

9

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Snad by stál za zmínku také on-line prohlížeč http://www.gerber-viewer.com/ s některými zajímavými možnostmi zobrazování; pár ukázek připojuji dole.  (Vedle formátu Gerber umí též Excellon.)  Pozoruhodná je i možnost vygenerovat (a uložit si) obrázek se zadaným rozlišením (zde byl užit desetinásobek nabízeného):
http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-6.png
http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-7.png

(K pokusům jsem užil desku Triton z Galerie desek; soubory uploadované (již jako zip) na server prohlížeče jsou zde: http://www.formica.cz/files/forum/Triton-gerber.zip .)

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-1.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-2.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-3.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-4.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-5.png

10

Re: Prohlížeče formátů RS-274X / RS-274D

Na další pěkný, ač asi ne do všech detailů plně funkční prohlížeč jsem narazil také tady: https://www.pcbway.com/project/OnLineGerberViewer.html .

Jen pro zajímavost přikládám dva screenshoty s deskou Triton zmíněnou výše.  (Opět stačí uploadovat celý zip najednou: http://www.formica.cz/files/forum/Triton-gerber.zip .)

http://www.formica.cz/files/forum/pcbwaycomOnLineGerberViewer1.png

http://www.formica.cz/files/forum/pcbwaycomOnLineGerberViewer2.png